Lokalne TemePolitikaLejla Imamović (DF): Podaci o zagađenosti zraka u Zenici su zastašujući, a...

Lejla Imamović (DF): Podaci o zagađenosti zraka u Zenici su zastašujući, a u Visokom ne postoji monitoring kvalitete zraka

Nakon što je visočka zastupnica u Skupštini ZDK i delegatkinja u Domu naroda PFBiH, Lejla Imamović (DF) prije sedam mjeseci, tačnije 09. septembra 2015. godine uputila zahtjev prema Vladi ZDK da Skupštini dostavi informacije o stanju okoliša za grad Zenicu i općinu Visoko, posebno za 2013., 2014. i 2015. godinu, kao i okolinske dozvole za ArcelorMittal i Prevent, Vlada ZDK je ovaj zahtjev izignorisala.

No, zastupnica Imamović nije odustala i podigla je ovo pitanje na veći, federalni nivo, te je pridobila podršku 17 delegata koji su zajedno s njom podnijeli pomenutu inicijativu, nakon čega su odgovori stigli iz Ministarstva okoliša i turizma FBiH, ali i iz kantona.

Podaci o stanju kavlitete zraka, vode i tla su potpuni za grad Zenicu, jer se monitorng provodi kontinuirano od 2006. godine, a za općinu Visoko podaci su nepotpuni, jer se ne vrši kontinuirani monitoring. U Visokom je vršeno samo jedno mjerenje u toku posljednje tri godine, te se ne može ustvrditi ocjena kvalitete zraka, vode i tla. Mjerenje je vršeno putem mobilne mjerne stanice i to samo u aprilu 2015. godine, te je u obrazloženju odgovora zastupnici naglašeno da prema Pravilniku o graničnim vrijednostima kvalitete zraka potrebno mjerenje u trajanju od jedne kalendarske godine, da bi se moglo doći do traženih podataka za općinu Visoko.

Što se tiče grada Zenice podaci su zastrašujući, te u odgovoru koji je dostavio Metalurški institut „Kemal Kapetanović“ Zenica, stoji

„U Zenici je vrlo visoka zagađenost zraka sumpornim dioksidom, ukupnim lebdećim česticama, a zabilježene su i visoke vrijednosti količina taložnog praha. Utvrđen je visok sadržaj olova, kadmija, željeza i cinka u taložnom prahu u području oko željezare.“

Institut daje i preporuku o pojačanju inspekcijskog nadzora, te se kaže da je „neophodno pojačati rad inspekcijskih organa na poslovima zaštite zraka od zagađivanja, uz uvođenje mnogo oštrijih kaznenih mjera za prekršioce zakona i podzakonskih akata o zaštiti zraka.“

Imamović nakon dobijenih odgovora navodi da je bila u pravu kada se za skupštinkom govornicom obratila premijeru Galijaševiću s pitanjem ko to u Vladi ZDK štiti ArcelorMittal i Prevent, jer je odgovore dobila tek nakon što je ova pitanja podigla na veći nivo, odnosno, na nivo Doma naroda.

„Stanje kvalitete zraka u Zenici je zastrašujuće, a u Visokom se i ne vrši mjerenje. ArcelorMittal u Zenici je zaštićen, isto kao i Prevent u Visokom, te sam ubjeđena da od Vlade ZDK nikada ne bih dobila tražene odgovore.” –ističe Imamović za portal Visoko.co.ba.

Federalna minstrica Ministarstva okoliša i turizma je odmah reagovala na zahtjev zastupnice Imamović i dostavila odgovor za okolinske dozvole za ArcelorMittal i Prevent u kome se kaže:

„Obavještavamo Vas da se u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma trenutno vodi postupak izdavanja integralne okolišne dozvole za ArcellorMittal, a za Prevent leather Sarajevo doo Visoko je izdata je okolišna dozvola broj UP-I-05-2/23-11-34/12-DĐ od 21. 12. 2012, kao i dopunsko rješenje 10. 04. 2015. godine.”

Što se tiče inspekcijskih službi odgovor još uvijek nije dostavljen. Imamović je komentarišući za Visoko.co.ba preporuku Metalurškog Instituta u Zenici o pooštrenju kaznenih mjera, te o pojačanju inspekcijskog nadzora istakla:

„Nacrt Zakona o zaštiti okoliša je već bio u parlamentarnoj proceduri prije dvije godine, te je čak održana i javna rapsrava u oktobru 2014. godine, ali Prijedlog zakona još nikada nije ugledao svjetlo dana, što otvara mnoga pitanja i sumnje.”

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE