Lokalne TemePolitikaLejla Imamović Jamaković (DF): Gospodine premijeru, molim Vas da mi odgovorite da...

Lejla Imamović Jamaković (DF): Gospodine premijeru, molim Vas da mi odgovorite da li Vi u svom mandatu imate namjeru pokrenuti realizaciju toplovoda Kakanj-Sarajevo

Visočka delegatkinja u Domu naroda PFBiH Lejla Imamović Jamaković (DF) na sjednici Doma naroda imala je dva delegatska pitanja koja vam prenosimo u cjelosti.

„Prvo pitanje upućujem predsjedniku Vlade Federacije gospodinu Fadilu Novaliću i voljela bih da mi da usmeni odgovor, no ukoliko nije u mogućnosti zadovoljit ću se i odgovorom u pisanoj formi. Ideja i projekat toplovoda Kakanj-Sarajevo prvi put je pomenuta prije 30 godina. Ova tema u javnosti ponovo je aktualizirana krajem prošle godine, kada je prisustvo štetnih polutanata u atmosferi doseglo svoj maksimum. Prema do sada izvedenim studijama, realizacija projekta koštala bi oko 230 miliona KM, ali je projekat dugoročno isplativ. Termoelektrana Kakanj bi uz neznatno povećanje potrošnje uglja mogla obezbijediti dovoljnu količinu energije, te pružanjem cjevovoda uz koridor Vc riješio bi se problem grijanja za Visoko, Brezu, Ilijaš i Sarajevo. Pored toga znatno bi se umanjilo enormo zagađenje zraka. Tema je uglavnom aktuelna u medijima, ali prava adresa za otvaranje ovog pitanja jeste upravo ovaj parlament i Vlada FBiH. Gospodine premijeru, molim Vas da mi odgovorite da li Vi u svom mandatu imate namjeru pokrenuti realizaciju ovog projekta i kada će se na dn. redu sjednice Vlade naći isti? Molim konkretan odgovor.

Drugo delegatsko pitanje upućujem ministru Ministarstva zdravstva. Obavezna vakcinacija djece propisana zakonom iziskuje posebnu pažnju i dublje analize. Već duže vrijeme postoje indicije da MMR vakcina izaziva autizam kod djece, te mnogi roditelji izbjegavaju ovu zakonsku obavezu. Znamo da na državnom nivou postoji Agencija za kontrolu lijekova, ali ono što mene interesuje je da li se u FBiH sprovodi analiza tehničke ispravnosti vakcina i da li se vrši analiza njihovog uticaja na djecu? Isto tako u medijima se ovih dana vodi velika polemika oko izjave predsjednice Udruženja roditelja teško oboljele djece, koja je iznijela tvrdnju da vakcine koje se daju u FBiH još od 2002. godine sadrže živu čija je doza tri puta veća od dozvoljene. Da li je ova tvrdnja osnovana i istinita? Ukoliko jeste, želim da nam dostavite pismeni odgovor o tome kakav uticaj to ima na vakcinisanu djecu, odnosno kakve su posljedice na njihovo zdravlje? „


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE