SvijetLideri G7 o klimi, međunarodnoj trgovini i bezbjednosti

Lideri G7 o klimi, međunarodnoj trgovini i bezbjednosti

Lideri Grupe 7 (G7), koja okuplja najrazvijenije zemalje svijeta, razgovarat će danas i sutra o pitanjima klimatskih promjena, međunarodnoj trgovini i bezbjednosti na samitu u italijanskom gradi Taormini, na Siciliji.

Samit će okupiti lidere Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije, SAD-a i predstavnike EU. Četvero lidera, uključujući predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i britanskog premijera Theresu May, prvi put će se naći za ovim stolom.

Trump je na jučeranjem sastanku sa liderima NATO-a kritikovao ostale članice zbog nedovoljnog ulaganja u odbranu, a komentatori očekuju da će on nastupiti u kritičkom tonu i na sastanku  G7.

Savjetnik za ekonomiju u Bijeloj kući Gary Cohn rekao je da u Taormini očekuje “prilično tešku diskusiju”.

Italijanski premijer Paolo Gentiloni izjavio je sinoć u Briselu da G7 treba da podigne borbu protiv terorizma na viši nivo i da će predložiti usvajanje deklaracije protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

Srna / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE