BiHLideri opozicije održali sastanak: Nećemo dozvoliti usvajanje neusaglašenog Zakona o radu

Lideri opozicije održali sastanak: Nećemo dozvoliti usvajanje neusaglašenog Zakona o radu

Kako su istakli nije se razgovaralo o bilo kakvim koalicijama niti isključivanjima bilo koga iz vlasti.

“Radi se o neformalnim razgovorima jer smo željeli da razmotrimo kuda ova zemlja ide i imali smo tim povodom prijateljski neformalni razgovor. Razgovarali smo o tome kako da se napravi jedan reformski program u interesu građana neovisno o tome ko je na vlasti i ko je u opoziciji.”, kazao je Radončić nakon sastanka.

Istakao je da sve što dolazi od SDA SBB neće podržati. Posebno se to odnosi na usvajanje zakonskih rješenje u Parlamentu FBiH.

“Niko nas ne može plašiti reformskim agendama na način da se donese Zakon o radu koji prije nije analiziran, usaglašen i slično. Niko nas neće ucjenjivati da prihvatamo ad hoc stvari koje dolaze prema mom mišljenju od jednog veoma nekompetentnog premijera”, istakao je Radončić.

Kada je u pitanju okupljanje nove parlamentarne većine na čemu intenzivno radi SDA nakon što je DF izašao iz vlasti, Radončić je istakao da SDA ima legitimno pravo da formira vlast kao izborni pobjednik.

Komšić je nakon sastanka naglasio da današnji sastanak nije imao za cilj sklanjati sa vlasti nekoga ko ima izborni legitimitet.

“Međutim, SDA nas ne može natjerati da se slažemo sa njima i svim onim što oni rade”, pojasnio je Komšić te dodao kako se to posebno odnosi na Zakon o radu te da SDA ne može očekivati da se ovakvo zakonsko riješenje usvoji bez usaglašavanja sa sindikatom

Istakao je Komšić kako SDA treba dopustiti da formira većinu, ali stabilnu a ukoliko se pokaže da to nije u stanju, da postoji mehanizmi na koje se i to pitanje može riješiti.

Nermin Nikšić u ime SDP-a kazao je kako ova politička opcija želi da doprinese stabilizaciji u zemlji u onoj mjeri u kojoj je to moguće.

“Želimo i jasno reći da kod nas ne postoji strah zbog kojega bi glasali za neko zakonsko riješenje koje nije kvalitetno i u interesu građana. Primjera radi, govorimo o Zakonu o radu koji je usaglašavan i koji se danas stavlja na sjednicu Vlade FBiH a da prethodno nije utanačen sa jednim od ekonomsko socijalnih partnera odnosno sindikatom koje je isključen sa posljednje sjednice Ekonomsko – socijalnog vijeća. Nema naznake o sjednici Parlamenta FBiH a predviđa se usvajanje ovoga zakona do kraja jula. Vlada gura glavu u pijesak i sakriva se od odgovornosti i mi želimo na to da ukažemo”, kazao je Nikšić.

Istakao je da se ovakva vlast neće podržati te da će ukoliko dođe do pokretanja inicijative o izglasavanju nepovjerenja Vladi istu podržati. Eventualno pokretanje ovakve inicijative podržat će, kako su danas istakli njihovi lideri i SBB i DF.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE