BiHPolitikaLisak: Borba protiv korupcije moguća je jedino sinergijskim djelovanjem vladinog i nevladinog...

Lisak: Borba protiv korupcije moguća je jedino sinergijskim djelovanjem vladinog i nevladinog sektora

Lisak je prvog marta, imenovan na poziciju savjetnika premijera Federacije. gospodina Novalića. Savjetnik je za borbu protiv korupcije i saradnju sa organizacijama civilinog društva.

Kroz ovu poziciju ima dvojaku ulogu, a to je da na određeni način servisira ured premijera, Vladu, a istovremeno bude kontakt tačka za saradnju sa nevladinim organizacijama. Također, Lisak je predsjedavajući antikorupcionog tima Vlade FBiH.

Ističe da je jako bitna saradnja između vladinog i nevladinog sektora kada je riječ o borbi protiv korupcije i njenoj prevenciji.

“Ne mogu se same institucije izboriti sa korupcijom a istovremeno ni organizacije civilinog društva koje provode antikorupcijske radnje ne mogu same da poluče rezultate. Jedino jednom sinergijom svih aktera društva zajedno sa medijima i akademskom zajednicom možemo da se izborimo protiv korupcije”, kazao je Lisak.

Lisak smatra da Zakon o radu ujedno mora postati i antikorupcijski zakon, da se eliminiše diskrecija pri zapošljavanju.

Kazao da je u BiH još uvijek prisutna sistemska korupcija što je rezulatat istraživanja kako nevladinih organizacija tako i raznih međunarodnih organizacija koje tretiraju ovu problematiku.

“Kada imate u društvu situaciju da se ne provode zakoni onda imate situaciju da morate priznati da u društvu postoji sistemska korupcija, tako da se upravo jednim sistemskim pristupom moramo boriti protiv jedne takve pojave”, rekao je Lisak.

Dodao je da je sistemski pristup donošenje strateškog okvira za borbu protiv korupcije, donošenje strategija i akcionih planova.

“Same strategije nam govore gdje smo ali istovremeno nam govore gdje želimo da budemo”, rekao je Lisak.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE