BiHPolitikaLovrenović: Kardinal Puljić nije precizirao šta misli pod pojmom „domovine“ – na...

Lovrenović: Kardinal Puljić nije precizirao šta misli pod pojmom „domovine“ – na Hrvatsku ili na BiH?”

Prekrajanje istorije BiH, a u tom okviru i istorije srednjovjekovne Bosne, uzelo je novog maha s raspadom Jugoslavije i nastavilo se do danas.

Pogubne posljedice te opskurne discipline osjećaju već generacije mladih ljudi iz BiH, potpuno dezorijentiranih i bez ikakvog pozitivnog odnosa prema svojoj državi i domovini.

Ovo je poručio bosanskohercegovački istoričar Dubravko Lovrenović, nakon što je u subotu, 24. oktobra na Bobovcu, u vrijeme obilježavanja dana kada je umrla pretposljednja bosanska kraljica Katarina, kardinal Vinko Puljić poručio “da smo se okupili u hrvatskom kraljevskom gradu Bobovcu da molimo za domovinu i za sve narode koji žive u njoj”.

– Trojna etnokonfesionalna podjela BiH praćena je trojnom etnonacionalističkom mitomanijom i nastojanjem da se vlastiti korijeni utvrde u što je moguće daljoj istorijskoj „starini“. U tom kontekstu, moguća je izjava kardinala Puljića o „hrvatskom Bobovcu“, iako to Bobovac kao prestolnica Bosanskog kraljevstva i mjesto gdje se čuvala kruna bosanska, nikad nije bio. Je li to posljedica neinformiranosti ili loše namjere u ovom slučaju nije presudno – smatra profesor Lovrenović.

Dodaje da je presudno to da ova i ovakva prekrajanja povijesti srednjovjekovne Bosne nisu uskladiva sa proklamiranom kardinalovom namjerom da se na Bobovcu moli za „domovinu i za sve narode koji žive u njoj“.

– Ne može se naime (iskreno) „moliti“ u ozračju kroatizacije bosanskog Bobovca. Istina – kardinal nije precizirao šta misli pod pojmom „domovine“ – na Hrvatsku ili na BiH?” – zaključio je Lovrenović, prenosi Patria.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE