SvijetEvropaMacron na meti kritika jer želi uspostaviti funkciju prve dame Francuske

Macron na meti kritika jer želi uspostaviti funkciju prve dame Francuske

Macron je u maju preuzeo dužnost i najavio da će ukloniti nepotizam iz vlasti, a ovaj njegov plan su neki ocijenili licemjernim. Peticiju protiv uspostavljanja funkcije prve dame potpisalo je već 200 hiljada ljudi.

Macronova žena bi, po tome, trebala dobiti dio budžeta, svoje uposlenike i ured, po uzoru na ono što ima supruga američkog predsjednika.

– Brigitte Macron sada ima tim od dva ili tri pomoćnika, dvije sekretarice i dva tjelohranitelja, to je sasvim dovoljno – poručuje se u peticiji.

Prema fracuskom ustavu bračni partner predsjednika nema nikakav službeni status, ali imaju ured i savjetnike. Tokom kampanje Macron je rekao da njegova supruga neće biti plaćena državnim novcem.

Sve se događa u vrijeme kada Macron predlaže zakon koji bi francuskim parlamentarcima zabranio zapošljavanje rođaka i članova porodice. Svako ko bi bio osuđen za takav prekršaj bi mogao ići i u zatvor. Opozicija je ogorčena dvostrukim mjerilima novog predsjednika.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE