PreporukaMađarski film dobio "Zlatnog medvjeda"

Mađarski film dobio “Zlatnog medvjeda”

Ljubavna priča “On Body and Soul” smještena je u čudnom okruženju, tačnije lokalnoj klanici u Budimpešti u kojoj zaposleni radno vrijeme provode između hladnokrvne ravnodušnosti i crnog humora.

Enjedi je jedna od četiri rediteljke čija su djela konkurisala za prvu nagradu najveće smotre evropskog filma, prenosi AFP.

Finski scenarista i režiser Aki Kaurismaki osvojio je nagradu za najbolju režiju za komediju dramu “The Other Side Of Hope” koja prati sirijskog izbjeglicu dok stiže u Helsinki s namerom da dobije politicki azil.

Nagradu za najbolji scenario osvojio je film Sebastijna Lelioa i Gonzala Maze “Una Mujer Fantastica” (Fantastična žena).

Prošle godine Zlatnog medvjeda je dobio italijanski reditelj Đanfranko Rozi za dokumentarac o migrantima na Lampeduzi.

Međunarodni filmski festival u Berlinu osnovan je 1951. godine, a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru.

Smatra se najposjećenijim filmskim festivalom na svijetu s 274.000 prodatih ulaznica godišnje.

6yka.com/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE