ZDKKulturaMaglaj: U Domu kulture „Edhem Mulabdić“ promovisana zbirka stihova "Miruh duše" Sadete...

Maglaj: U Domu kulture „Edhem Mulabdić“ promovisana zbirka stihova “Miruh duše” Sadete Grbo

Maglajka sa čapljinskom adresom, Sadeta Garbo, pred svojim sugrađanima promovisala je svoj prvjenac – zbirku stihova „Miruh duše“.
Promociju, koju je organizovao Dom kulture „Edhem Mulabdić“, upotpunio je nastup članica hora „Firdevs“.
Promocija zbirke Sadete Garbo izazvala je veliko interesovanje među njenim prijateljima i proznanicima koji su i sami vrlo emitivno doživjeli prvo predstavljenje njenih stihova. Iako u Maglaju ne živi više od četiri decenije, srcem i dušom vezana je za svoj rodni kraj. Zbrika „Miruh duše“, njena je lična priča, priča o bolu, tuzi, čežnji….. Svoju bol zbog gubitka brata, velikog zaljubljenika u sport, a posebno karate, hrabrog pripadnika maglajske brigade – Mevsuda Hodžića-Memsu, koji je poginuo u jesen 1992.godine, Sadeta je pretočila u stihove.

„Kroz pisanje stihova, pronašla sam smiraj, zadovoljstvo, bilo je toliko dana kada sam pisala i plakala. Željela sam da ostane nešto iza mene. Prva pjsma koju sam napisala bila je posvećena mome rahmetli bratu“, rekla nam je Sadeta Garbo nakon promocije i dodala da je svoje stihove redovno objavljivala u programu Radio Mostara, posebno u deset izbjegličkih godina.

Nakon nastupa po džematima maglajskog Medžlisa i Danima bosanske Sumejje u Živinicama, prisutnima na promociji, sa najljepšim ilahijama, predstavile su se članice hora „Firdevs“ koji je osnovan prije godinu pri Aktivu žena Medžlisa IZ Maglaj.

  • Iz recenzije Mustafe Smajlovića

“Sadetin pjesnički prvijenac ima svoju višestruku vrijednost: pjesme su poučne, vjerski edukativne, nose u sebi čistotu ljubavi i pokornost prema Jedinoj Istini, a po formi, načinu stihovanja, stilu i milozvučju stiha gledano u cijelosti nude jedno kompletno čitalačko zadovoljstvo, zanimljivost, a u konačnici spisateljske kompozicije i umjetničku vrijednost.”, napisao je u recenziji Mustafa Smajlović.

 

 

Visoko.co.ba/Maglaj.net


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE