SvijetRegijaMakedonija će biti 30-ta članica NATO-a

Makedonija će biti 30-ta članica NATO-a

Zaev je u intervjuu za podgoričku Pobjedu rekao da je za Makedoniju važno članstvo u NATO zbog toga što taj vojni savez, posebno, kako je rekao, kod nas na Balkanu, podrazumijeva stabilnost, bezbjednost i nepovredivost granica.

“Pored toga, NATO je garancija rasta ekonomije, ekonomskog razvoja, dotoka stranih investicija. Najzad, da je Makedonija bila članica NATO, diktatorski režim Nikole Gruevskog, zajedno sa svojim sponzorima, ne bi se usudio da izaziva krize i nerede kakve smo, nažalost imali prilike da gledamo poslednjih nekoliko godina”, rekao je Zaev.

Govoreći o tome kako će Makedonija riješiti spor sa Grčkom, zbog kojeg je blokirana u NATO integracijama, Zaev je rekao kako veruje da će dijalogom dvije vlade, koje će uvažiti makedonski identitet, dignitet i ponos, doći do rješenja tog višedecenijskog spora.

“U tome će nam, nadam se, pomoći opozicija, ali i građani Makedonije koje ćemo, ako to bude neophodno, pozvati da na referendumu odluče o imenu države u kojoj žive. Kao što znate, Grčka je promjenu imena Republike Makedonije postavila kao uslov našeg ulaska u NATO”, rekao je Zaev i dodao: “Iskreno ne razumijem šta se to od nas očekuje. Da se izjasnimo kao Marsovci?! Makedonci smo i ne možemo biti ništa drugo. Uzgred, podsjećam vas da su našu zemlju 123 države sveta priznale pod imenom Republika Makedonija”.

Baš zato je, kaže, siguran da Makedonija uz pomoć građana, opozicije i međunarodne zajednice uskoro riješiti spor sa Grčkom. To će im, dodao je, omogućiti da slijede primjer Crne Gore i postanu 30-a po redu punopravna članica NATO.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE