BiHPolitikaManje se troši, ali opet koštaju: Članovima upravnih i nadzornih odbora isplaćeno...

Manje se troši, ali opet koštaju: Članovima upravnih i nadzornih odbora isplaćeno 1.474.017 KM

Prema podacima iz Glavne knjige trezora, ukupan iznos za rashode po temelju izdataka za rad upravnih i nadzorih odbora i drugih tijela te komisija u periodu od januara do oktobra prošle godine po svim budžetskim korisnicima izosi 1.474.017 KM, piše novinska agencija Patria.

Ovi podaci iz Vijeća ministara dostavljeni su Damiru Arnautu (SBB) poslaniku u Predstavničkom domu PSBiH. Tako je  Ministarstvo sigurnosti BiH utrošilo 278.004 KM, Ustavni sud BiH 145.980, VSTV 139.534, Parlamentarna skupština BiH 135.494 KM, Agencija za lijekove i medicinska sredstva 107.700 KM.

Iz Vijeća ministara potcrtano je da su poređenja radi za isto razdoblje 2015. godine navedeni rashodi iznosili 2.368.439 KM.

Inače, izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH naknade za rad u upravnim i nadzornim odborima nisu skroz ukinute već smanjene, ali je evidentno da su i dalje opterećenje za Budžet.

Istina, znatno manje, jer su ranije te nadoknade u pojedinim slučajevima iznosile i vrtoglavih 1.000 KM, a sada ne smiju biti veće od 460 KM i sjednice se ne mogu održavati u toku radnog vremena.

Predloženi zakon predviđa da zaposleni u institucijama BiH “nemaju pravo na naknadu za rad u upravnim odborima, nadzornim i drugim radnim tijelima koji obavljaju tokom radnog vremena”.

Poznato je da pojedini visoko pozicionirani članovi Vijeća ministara BiH sjede u po dva – tri upravna i nadzorna odbora i godišnje na ime naknade za to inkasiraju više od 30.000 KM iI sve to preko leđa građana. O tome se često vode rasprave u Parlamentu BiH pa je jedne prilike Aleksandra Pandurević (SDS) kazala da u institucijama BiH više od 100 ljudi imaju primanja veća od članova Predsjedništva, a nemaju nikakvu odgovornost.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE