Naslovnica BiH Politika Marić: Opozic...

Marić: Opozicija u RS pokazuje šta se može uraditi na legalan način, dok u FBiH ona i ne postoji

U Republici Srpskoj vidimo šta znači kada postoji opozicija, za razliku od Federacije gdje ona ne radi svoj posao. U RS-u vidimo šta se sve može uraditi na legalan i legitiman način da se vlast natjera da radi. U Federaciji imamo situaciju da gospodin Čović još kritikuje opoziciju zato što ih ne tjeraju da rade svoj posao" kazala je politička analitičarka Ivana Marić govoreći o Skupštini naroda koja se danas u organizaciji opozicije u RS-u održala na Palama, dok je predsjednik RS-a istovremeno posjetio Pale.

53
PODIJELI

U RS-u će sigurno biti vruće sve do izbora, smatra Marić, jer vlast nema čime da se pohvali, pa mora izmišljati sukobe a dobro je što im opozicija ipak ne dozvoljava da nameću tempo.

MARKETING

Smatra da Dodik sve više gubi konce ih svojih ruku i više nema apsolutnu kontrolu jer je “ispucao” sve svoje kapacitete pozivajući pedeset puta na referendum, na napuštanje komisija u parlamentu, gdje ga nisu poslušali svi ni iz njegove stranke, pozivajući da se napuste pravosudne institucije, i trenutno nema ništa novo na političkom meniju te se stalno ponavlja.

“Da je hrabar kao što se predstavlja ispoštovao bi referendum na kojem je potrošio nekoliko miliona KM građana RS-a, ali je požurio da sam poništi rezultate referenduma, a vidi se i neka sličnost sa Katalonijom gdje je predsjednik najavio da će proglasiti nezavisnost pa je to odmah ukinuo, i to je karakteristika vođa koji su hrabri samo na riječima, a primjetno je da se Dodik sve više povlači”, dodala je.

Navela je da Dodik gubi svoju poziciju kod Vučića koji se sve više približava opoziciji u RS-u, sa SDS-om i PDP-om, dok Dodik tek ima upitnu podršku Rusije.

Govoreći o posjeti Erdogana Srbiji Marić je istakla da Erdogan i Vučić mudro sarađuju,  te da prije svega Vučić to mudro koristi.

“Dok se mi bratimimo sa njima, Vučić će ovo iskoristiti za ekonomsku saradnju i odličan potez je što su otišli i u Sandžak. Vučić odlično shvata kako funkcionira politika, sve maksimalno koristi i uspjeva uvući druge političke aktere u svoju igru. Politika koju vodi čak se dobro održava na BiH”, kazala je Marić.

Marić je za TV1 kometarisala i situaciju u Kataloniji koja je doživjela potpuni obrat nakon što je proglašenje nezavisnosti suspendirano unatoč održanom nelegalnom referendumu, kazavši da većina Katalonaca ipak nije za nezavisnost od Španije, a i sama Katalonija se povukla nakon što se vidjela reakcija Evropske unije.

“U Kataloniji znaju da se ne smiju igrati i da nemaju podršku jer da imaju ovo bi im bila izvrsna prilika da proglase nezavisnost”, kazala je Marić.

Ona je istakla da je EU brže reagovala nego što reaguje na Dodikove pokušaje jer drugačije je kada se problem dešava u vlastitoj kući i kada postoji stvarna prijetnja.

“EU ne reaguje na šuplju priču nego na realnu prijatenju koja je postojala u Kataloniji i mogla da eskalira” navela je Marić.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.