Naslovnica BiH Marin: U štra...

  Marin: U štrajku glađu 28 radnika Željeznica RS-a

  45
  PODIJELI

  U štrajku glađu trenutno je 28 radnika Željeznica Republike Srpske, 16 u Doboju i 12 u Banjoj Luci, izjavio je u ponedjeljak Feni predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti tog javnog preduzeća Zlatko Marin.

  Štrajkače na banjalučkoj Željezničkoj stanici, koji su tu od 16.marta, kako kaže, u ponedjeljak ujutru je došlo da podrži oko 100 njihovih radnih kolega.

  “Samoorganizovali su se i došli da nas podrže”, kaže Marin.

  Štrajkači tvrde da neće odustati od svojih zahtjeva za redovnu isplatu plaća i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima. Još uvijek im je dobro zdravstveno stanje, ali su razočarani činjenicom da ih dosad nije kontaktirao niko iz uprave, resornog ministarstva ili Vlade.

  “Mi pet dana gladujemo, jer oni ne poštuju zakon, ali vlast za to nije ni briga. Radnicima je ‘dogorjelo’, samoorganizovali su se, jer oni nemaju šta jesti kada dođu na posao”, tvrdi Marin.

  Naglašava da nisu u štrajku glađu zbog starih dugova, već što im se ne isplaćuju redovna zakonom definisana primanja.

  “Topli obrok nismo primili gotovo cijelu prošlu godinu , niti naknade za prijevoz i plaću u skladu s zakonom. Zbog toga štrajkujemo. Nadležni ne žele da daju pare radnicima. Jučer i danas sam gledao kako vozovi idu i prevoze teret u ‘privatne džepove’. Nema pečata na tovarnim listama, niti koliko je prevoznina. To više ne može tako. Krade se sa ‘Željeznica’ i  neko za to mora odgovarati. Ne može preduzeće biti u gubitku 260 miliona KM, a da niko za to nije kriv”, tvrdi Marin.

  visoko.co.ba/fena

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.