BiHRegijaMašić: SDSM i njihova borba su inspiracija i nadahnuće za cijeli region

Mašić: SDSM i njihova borba su inspiracija i nadahnuće za cijeli region

„Drugarice i drugovi iz SDSM-a Makedonije, na čelu sa Zoranom Zaevom, su svima u regiji pokazali kako se iskrenom i istrajnom političkom borbom pobjeđuje nacionalizam, populizam i strah, te osiguravaju uslovi za novo poglavlje Republike Makedonije koju će predvoditi njegova vlada na temeljima slobode, jednakosti, solidarnosti i zajedništva, koje nam je danas svima prijeko potrebno.

Kongres SDSM-a održan je u veoma burnom periodu za stranku, ali i za cijelu Makedoniju. Nakon višegodišnjeg opozicionog rada, uličnih protesta i velike političke borbe, konačno su uspjeli odnijeti pobjedu na izborima. Režim nije želio ispustiti vlast unatoč rezultatu izbora i blokirali su uspostavu nove vlade koja ima podršku parlamentarne većine. Situacija je kuluminirala upadom u parlament i barbarskim napadom na zastupnike SDSM-a.

Njihov put bio je težak i trnovit, ali bili su uvijek s narodom, borili se za sigurnu i pravednu Makedoniju i dostojanstven život svih u Makedoniji. Sada su konačno dobili priliku. SDSM i njihova borba su inspiracija i nadahnuće za cijeli region. Nadamo se da će njihova pobjeda biti vjesnik mnogih novih ljevičarskih vlada u našem regionu.

Svjedoci smo da je region neuporedivo mirniji i stabilniji kada su na čelu vlada socijaldemokrate. Stranke desnice svoju političku moć crpe proizvodeći nemire, sukobe i neslaganja među narodima. Građani Makedonije rekli su dosta, a očekujemo da će strankama desnice građani istu poruku poslati i naredne godine u Bosni i Hercegovini.

Situacija u Makedoniji daje nam i pouku o tome kako je za slobodu i prosperitet društva važna snaga, stabilnost, demokratičnost i otvorenost vodeće ljevičarske partije, te kako je bitno da se ljevičari u strankama, nevladinim organizacijama, akademskoj zajednici i sindikatima, okupe u zajednički blok. Samo takvim zajedničkim nastupom, odbacivanjem ličnih sujeta, otvorenom saradnjom i zajedničkom borbom, možemo doći do promjene koju svi priželjkujemo“, navodi Mašić.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE