Naslovnica BiH Privreda Matin: Turska...

Matin: Turska spremna na nova ulaganja

Na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića sa zamjenikom ministra ekonomije Republike Turske Fatihom Matinom, izražena je spremnost za značajna ulaganja Republike Turske u sektor zdravstva, ali i sektor drvne industrije, gdje postoje potencijalni ulagači spremni da ulože 150 miliona eura u sektor prerade otpadnog drveta uz uvjet osiguranja sirovine za preradu.

59
PODIJELI

Također je istaknuto da se privode kraju tehnički razgovori vezani za izmjene i dopune Sporazuma o slobodnoj trgovini te je najavljen skori sastanak s ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zeybekčijem radi razgovora o preostalim pitanjima vezanim za značajno unapređenje ovog za BiH važnog ekonomskog sporazuma.

U cilju daljeg unapređenja saradnje i prezentacije potencijala Bosne i Hercegovine održani su i sastanci s ministrom ekonomije Republike Indonezije Darminom Nasutionom te privrednom delegacijom Bahreina. Konstatirano je da postoji konstantan trend rasta izvoza bh. prozvoda, ali da u odnosu na potencijale BiH, izvoz i ulaganja mogu biti mnogo značajniji.

– BiH je lider u regionu po hidropotencijalima i ključni proizvođač električne energije – istakao je ministar Šarović pozivajući investitore da ulažu u projekte iz ove oblasti.

Delegacije drugih zemalja iskazale su veliku zainteresovanost i spremnost za ulaganja u BiH, pokretanje novih projekata, ali i uklanjanje ekonomskih barijera te aktivan rad na bližem povezivanju i jačanju saradnje privrednika.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.