Medica Zenica obilježava Međunarodni dan podrške žrtvama torture

907

Medica Zenica u saradnji sa partnerskim organizacijama u sedam gradova u Federaciji BiH obilježava Međunarodni dan podrške žrtvama torture koji se u BiH obilježava 26. juna s ciljem podsjećanja javnosti na posljedice torture iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini i također, na prisustvo torture danas u svijetu.

Aktivnosti obilježavanja ovog datuma provode se u okviru projekta „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima diljem BiH“ uz finansijsku podršku Evroipske unije.

Iz svih gradova poslana je zajednička poruka „Za svijet bez torture“.

„Danas želimo da nekako glasnije i jasnije kažemo svima da žrtve torture su pored nas, da žive kako žrtve torture iz rata tako žrtve torture svakodnevno koje se susreću sa određenom oblicima torture i nasilja dakle tortura nije smao u ratu nego je tortura prisutna i danas“, rekla je Sabiha Husić, direktorica Medica Zenica.

„ I danas ovim danom želimo pokazati da zaista svi mi zaslužujemo svijet bez tirture i d aniko od nas ne zaslužuje d abude na bilo koji način zlostavljan“, ističe Lejla Heremić, terapeutkinja u Medici Zenica.