PreporukaTemeMeđunarodni dan žena: Podsjećanje da se borba nastavlja

Međunarodni dan žena: Podsjećanje da se borba nastavlja

“Međunarodni dan žena 8. mart ne služi samo u znak sjećanja na pobornice ženskih prava i proslavljanje uspjeha iz prošlosti, već kao prilika da više razmislimo o sadašnjoj situaciji”, rekla je poljska političarka i predstavnica komiteta “Save Women” Barbara Novacka.

U izjavi za AFP uoči Međunarodnog dana žena koji su 1977. ustanovile UN, Novacka je rekla da i dalje ima mnogo toga da se učini kada je u pitanju uloga žena na tržištu rada, u društvu i u politici.

Pojedini razvoji događaja do kojih je nedavno došlo zabrinuli su feministkinje zbog ključnih pitanja kao što su pravo na abortus, jednake plate za žene i za muškarce, kao i rodno zasnovano nasilje. U Poljskoj, odakle je Barbara Novacka, vladajuća konzervativna partija pokušava da ograniči pravo na abortus, koje je već među najrestriktivnijim u Evropi, što je jedan od znakova jačanja pokreta koji se protive abortusu širom kontinenta.

Zabrinutost za prava žena zbog seksističkih stavova muškaraca dovela je do ženskih marševa nakon inauguracije američkog predsjednika Donalda Trumpa krajem januara. Dva miliona žena protestovalo je na ulicama širom svijeta, a ponajviše u Washingtonu, gdje su organizatori demonstracija poručili da “to nije kraj”.

Učesnici protesta izrazili su neslaganje s Trumpovom politikom i njegovim ponekad seksističkim i vulgarnim komentarima o ženama tokom kampanje. Trump je dva dana nakon marševa, okružen muškim savjetnicima, potpisao dekret o zabrani finansiranja međunarodnih humanitarnih organizacija koje podržavaju abortus.

AFP navodi da se žene u svijetu i dalje suočavaju sa borbom za jednaka primanja, pošto imaju manju platu od muškaraca u prosjeku za 23 posto. Procjenjuje se da će ovim tempom biti potrebno 70 godina da se premosti taj jaz, navela je Međunarodna organizacija rada (ILO).

Slikovni rezultat za međunarodni dan žena

Statistika je također zabrinjavajuća kada je u pitanju nasilje nad ženama. Prema podacima UN, oko 35 posto žena širom svijeta bile su žrtve fizičkog ili seksualnog nasilja. Oko 200 miliona žena i djevojaka podvrgnuto je sakaćenju genitalija, a 700 miliona udato je prije svoje 18. godine.

AFP navodi da za aktiviste kao što je Novacka, poruka ženama koje se bore za svoja prava glasi: “Osjećamo bijes, ali znamo da nismo bespomoćne”. Međunarodni dan žena, 8. mart obilježava se kao dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Taj praznik ustanovljen je u znak sjećanja na demonstracije američkih radnica u Chicagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa. Inicijativu za taj praznik dala je njemačka feministkinja i članica socijalističke stranke Klara Cetkin, a prvo obilježavanje Dana žena je bilo 1911. u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i Danskoj.

Generalna skupština UN je 1977. godine rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

globalcir.com/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE