BiHMehmedović: Kada nemate ni vlastiti koncept ni hrabrosti da HDZ-u kažete 'NE,...

Mehmedović: Kada nemate ni vlastiti koncept ni hrabrosti da HDZ-u kažete ‘NE, DOSTA JE!’, onda postajete lak plijen…

SDA je pobjednica na proteklim izborima, ali ne ponaša se tako – Šemso Mehmedović, jedan od četvorice državnih poslanika SDA koji su objavili da interese svojih birača stavljaju iznad stranačkih

Mehmedović dodaje da ta stranka mora preuzeti odgovornost, istaći prioritete i pokušati okupiti političke snage koje će dati doprinos rješavanju problema u državi i njenom razvoju, no stiče se dojam da se užurbano gradi elitističko društvo u BiH bez da se vodi briga o običnom “malom” čovjeku.

Inžinjer ste, dugo ste u politici: možete li inžinjerski, u dvije rečenice, sažeti aktuelni politički trenutak u BiH?

“Situacija je veoma teška, ali nije bezizlazna. Puno je bolja nego što to izgleda. Svi zajedno možemo uraditi puno više na izgradnji države, ali isto tako, potrebni su nam hrabriji lideri sa vizijom i puno većim angažmanom, rasterećeni ličnih interesa, sa menadžerskom vizijom i znanjem vještina upravljanja društvenim procesima.”

Puno je analitičara već kod dogovaranja koalicija poslije izbora tvrdilo da ovaj sastav, posebno u Federaciji, “neće dočekati prve sarme”. Zašto je, po Vašem mišljenju, SDA, stranka koja je u oktobru dobila najveće povjerenje glasača, sebi dozvolila da uđe u ovaj aranžman?

“Iskren da budem, ne znam, jer nisam u rukovodstvu SDA zadnjih 2,5 godina. SDA je pobjednica na proteklim izborima, ali ne ponaša se kao pobjednica. Mora preuzeti odgovornost, istaći prioritete i pokušati okupiti političke snage koje će dati doprinos rješavanju problema u državi i njenom razvoju. No, međutim, stiče se dojam da se užurbano gradi elitističko društvo u BiH bez da se vodi briga o običnom “malom” čovjeku, kako on živi i koje muke njega more. Taj koncept smo imali i u vrijeme vlasti SDP-a, pa smo vidjeli šta se desilo na općim izborima 2014. godine. Takvo stanje je neodrživo.”

Kombinacija Vaše stranke sa HDZ-om BiH, DF-om i opozicijom Dodiku iz RS-a, u prvom trenutku nije zazvučala loše, ali je i vrlo brzo postalo jasno da Dragan Čović ucjenama i tvrdim stavovima dobiva puno više nego što mu po rezultatu pripada. Zašto mu je SDA popuštala?

“Ni to ne znam, jer je jedna posebno birana grupica ljudi iz SDA vršila pregovore sa strankama koje su u parlamentarnoj većini. Jedino znam da kada nemate vlastiti koncept, kada ne znate i kada nemate hrabrosti za donošenje odluka koje život znače i kada nemate smjelosti da i HDZ-u kažete NE! DOSTA JE! Šta hoćete, onda postajete lahak plijen. Imali smo “bijele figure”, šahovskim rječnikom da kažem, jer smo imali Vladu FBiH, i trebalo je sa te pozicije sve izdogovarati, pa tek onda ulaziti u implementaciju, ali sada je sasvim jasno da je sve bilo podređeno pobjedi unutar SDA, i evo sada žanjemo što se posijalo.”

Cijeli intervju sa Mehmedovićem pročitajte u novom broju magazina Dani koji je od danas u prodaji.

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE