BiHPolitikaMektić: Čović je od Dodika preuzeo obavezu obaranja Ugovora o transportnoj zajednici

Mektić: Čović je od Dodika preuzeo obavezu obaranja Ugovora o transportnoj zajednici

TV1: Kako ste, jeste li se umorili od ovih priča?

MEKTIĆ: Ne znam samo jesam li dosadio a što se mene tiče, ja imam snage motiva i volje ali bojim se da nisam dosadio javnosti.

TV1: Sve što kažete su činjenice ali nema akcije?

MEKTIĆ: Nažalost mi smo u ozbiljnom problemu zato što dobar dio institucija pogotovo u ovom segmentu kojim se ja bavim ne funkcioniše na adekvatan način u smislu da se zaštiti vladavina prava u ovoj državi i to je problem koji seže do te mjere da država ne funkcioniše u mnogim segmentima. Ja nemam ovlaštenja da u konkretnom smislu rješevam neke stvari, moja je uloga da stvaram jedan ambijent institucijama da rade. Možda ja malo više izlazim iz tog okvira zato što pozivam i prozivam, govorim o problemima i štetama koje ovako neefikasan sistem proizvodi. Nažalost štetu osjećaju obični građani ove države. Ne osjećaju je političari, još uvijek ugodno žive i to je jedan problem koji je interesantan sa stanovišta da građani to trpe svaki dan sa sve više štete. Ne treba ništa riješavati anarhijom i ulicom ali svaku vrstu protesta i prisile na političare ove države, podržavam, da se okrenemo od dnevne politike i koristoljublja prema interesima građana.

Imamo situaciju u kojoj pola Bosne i Hercegovine gori, a niko ozbiljno u ovoj državi, od Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Savjet ministara mogao bi više da se tim, parlamentarci, sve je na godišnjem odmoru, i jedino su građani prepušteni sami sebi da odbarane svoje živote i imovinu.

TV1: Ko i požare prebacuje na politički teren?

MEKTIĆ: Požari se uveliko zloupotrebljavaju. Kao ministar bezbjednosti nadležan sam i za sektor spašavanja od katastrofa i prevenciju. Moja je uloga da koordiniram tim poslovima. Međutim ne možete. U sve se uvukla politika i ne možemo napraviti sistem zaštite od požara da uključimo one kapacitete koje imamo iako ih skoro i nemamo, zato što postoje politički interesi po onoj poslovici da komšiji crkne krava. U Sarajevu postoji jako profesionalna i dobra vatrogasna jedinica ali nemate nikakvog načina da je sada uputite u Bileću, ili u neki drugi kanton ili županiju zato što to neki politički interesi ne dozvoljavaju. To se odmah dovodi u vezu s tim da će neko umanjiti nečiju nadležnost, nema niko pravo da dođe na moju teritoriju – i tako se štite politički interesi a možda se i boje toga da ako saradnja krene od gašenja požara, onda će drugi put biti nešto drugo, pa će se više raditi sa drugima, i neko će se naći ko će reći da možda sutra njegove lične pozicije budu ugrožene i može doći do toga da se raskrivkavaju neke stvari iz kriminala. A neki razmišljaju – ostavite vi mene u mom toru da mi umiremo u patnji i muci, umjesto da se međusobno organizujemo i pomažemo.

Danas sam pominjao poplave. Kada su se poplave dogodile neko udruženje ronilaca iz Mostara je prvo stiglo u Doboj, pa iz Bihaća. Dakle nije problem u narodu. Narod želi da jedni drugim priteknemo u pomoć ali jednostavno politika ih spriječava, a svake godine gori. Da mi jednom u hiljadu godina imamo požar, pa dobro, ne treba onda, ali mi svake godine to imamo i to sve veći i veći. Ljeti imamo požare, u jesen imamo poplave, zimi isto probleme. Mi smo inače prostor koji je sklon katastrofama i nesrećama. Uradili smo jednu analizu, odnosno procjenu za čitavu BiH o opasnostima od prirodnih katastrofa, pa smo definisali gdje je šta moguće da se događa kako bi lokalne zajednice i entiteti mogli na osnovu toga da djeluju. Ako neko područje proglasimo da je sklono klizištima, onda lokalna zajednica tu ne treba da dozvoli gradnju ili da propiše posebne građevinske uslove izgradnje, ali to nikome ne znači ništa.

TV1: Govorili ste od o još jednoj vrlo važnoj temi. Jučer je otkrivena ozbiljna teroristička prijetnja, pokušaj ulaska potencijalnog teroriste u BIH. Koliko je važno da javnost zna, ili je bolja varijanta da ne zna, a da agencije rade svoj posao odgovorno?

MEKTIĆ: Mislim da je jako važno da javnost zna šta je sve teroristička prijetnja i šta nam se može dogoditi kako bi se svako mogao ponašati u skladu sa tim prijetnjama. Nije uredu da se zna šta je u toku kada je riječ u konkretnoj istrazi što bi moglo naškoditi da se nekakva osoba uhapsi ali mislim da se sve to može ukalkulisati i da ineres istrage i javnosti bude zadovoljen. Ja ću sve konkretnije govoriti i tim terorističkim prijetnjama, novim načinima terorističkih prijetnji kako bi imali veći osjećaj prema tim izazovima. Prije 20.godina niko nije mogao predvidjeti da neko otme avion i da uradi teroristički akt s njim, niko nije mogao predvidjeti da će se autom izvršavati napadi i sada imamo obavezu da predvidimo koji su to eventualno novi načini na koji se napadi mogu dogoditi i da spriječavamo to, ali to nam puno ne znači ako ne objasnimo javnosti da bude edukovana, jer mi moramo da živimo u skladu s tim, i svaki građanin to mora da zna, a ja ću koristiti svaku priliku da upoznam građane sa konkretnim rezultatima.

TV1: Često ukazujete i da se pitanje terorizma koristi u političke svrhe. Imate li neki konkretan primjer?

MEKTIĆ: Terorizam se nažalost koristi u dnevno političke svrhe na način da bi nekoga pokazali neuspješnim ili da bi čak jednu čitavu grupaciju u BiH pokazali kao sklonu terorizmu, kako bi učinili suživot nemogućim i kako bi građane od ključnih egzistencijalnih pitanja i odgovora zašto su pokradeni i zašto smo prvi po nezaposlenosti mladih ljudi, zato je tu potrebno ubaciti terorizam. Imate pojedince koji ujutro kad ustanu, prelistaju portale i pogledaju novine a nema terorizma i nađe se neko tipa Galijaševića koji obmanjuje čitavu javnost sa nekom vrstom terorizma koja nije bila ni kad je bio elmudžahid ovdje. Dakle da bi sakrili vlastitu nemoć i kriminal najlakše je tako jednu ozbiljnu prijetnju ubaciti u dnevno političke svrhe.

TV1: Rekli ste da niste u sukobu sa Tužilaštvom, iako oštro kritikujete njihov rad. Šta je potrebno mijenjati?

MEKTIĆ: Nisam u sukobu ni sa jednom institucijom, mi smo servis Tužilaštvu, ali nemamo ozbiljnog predmeta i istrage koja treba da raskrinka makar jedan slučaj korupcije gdje su građani oštećeni, kao Pandora, 2 milijarde a od toga nema ništa, i ja sam u sukobu sa neradom. Niko u ovoj državi nije odgovarao za ozbiljan kriminal a mi smo došli u situaciju opšteg siromaštva i jednog teškog nezadovoljstva gdje su građani našli izlaz u odlasku iz ove zemlje i to je najgore riješenje koje će nas puno koštati. Sebe smatram najodgovornijom osobom ukoliko se sutra desi neki terorizam pa tako i Tužilaštvo smatram najodgovornijom institucijom zašto ne ne procesuiraju predmeti korupcije i kriminala. Vršilac dužnosti je najodgovornija osoba u državi za to.  Mi ne možemo bez njih da radimo, bez njihovih naredbi i mi i policija se ne možemo baviti istragama, i ne znam da li je poruka da se onda i mi trebamo baviti kriminalom.

TV1: SNSD je najavio povlačenje iz svih parlamentarnih komisija, kako gledate na to?

MEKTIĆ: To je njihova stalna frustiranost što nisu dio vlasti. Da je ministar sigurnosti iz SNSD-a ne bi bilo ni priče o kriminalu. Kod njih postoji stalni strah da će morati doći u situaciju da polože račune, jer mnogo toga je nestalo, od novca do svega i svačega, privitazacija, gdje je bilo milijarde maraka a sad desetine hiljada samo ima. Narod će morat znati istinu kad tad, a nas pokušavaju diskreditovati po paroli cilj opravdava sredstva, na način da smo nekakvi izdajnici a imaju i politički podobnu televiziju koja režimski favorizuje njih a nas proglašava izdajnicima i na najgori način nas prezenzuju narodu. Možete pričati da ja lažem, ali narod vidi kako živi.

TV1: Često pominjete eskort račune, o čemu je tu riječ?

MEKTIĆ:To su posebni računi na koje su lijegale velike pare od privatizacije, od prodaje telekoma od milijardu i dvjesta miliona. Taj novac je morao biti iskorišten za razvoj realnog sektora i u cilju stvaranja novih radnih mjesta a on je otišao ko za gdje, a nisam siguran da je otišao ni u krpljenje nekih socijalnih rupa nego da se dobar dio novca prelio u privatne džepove.

TV1: Rekli ste da je HDZ oborio Ugovor o transportnoj zajednici i da je to primjer fukncionisanja koalcije SNSD-a i HDZ-a. Ministar Bevanda kaže da to nije tako. Šta su činjenice?

MEKTIĆ: Na zadnjem sastanku u Mostaru između Čovića i Dodika, Dodik je rekao da su se dogovorili da će srpske nacionalne interese u Savjetu ministara zastupat Hrvati. Ja sam odmah rekao ministrima iz HDZ-a da ukoliko to budu pokušavali da rade imat ćemo velike probleme, pa ćemo mi onda tražiti nekog partnera iz reda hrvatskog naroda, primjera radi HDZ 1990, pa da pitamo njih šta su hrvatski interesi. Mi trebamo zastupati interese svih građana. Meni je najogavnije da čujem da će neko zastupati nečije interese. Savjet ministara je vrsta izvršnog organa koja treba da raspravlja o životnim stvarima i interesima naših građana, i ne vidim veliku potrebu da neko zastupa načije nacionalne interese kroz ekonomiju. Zastupajući isključivo srpske interese u Savjetu ministara ne mogu da funkcionišem i da budem sretan ako kraj mene nije sretan i Hrvat i Bošnjak i ne znam ko, i ne treba mi takva vrsta sreće.

Dakle to je bio problem tog dogovora, i kada je bilo pet do 12 za potpis Ugovora o transportnoj zajednici, onda je Vlada RS-a odustajala od jednog, drugog, trećeg uslova i samo je još ostalo predstavljanje BiH u toj zajednici između državnih i entitetskih ministara, i kada je Vlada RS-a rekla da se odustaje od tih amandmana na Ugovor, desilo se da sam u neka doba dobio poruku da je zakazana telefonska sjednica, i ja sam na glasanju rekao da sam ZA, ali vidio sam da to nije prošlo, jer se iz HDZ-a nisu izjasnili, i bilo mi je jasno da je to dogovor iz Mostara. Rekao sam ministru Bevandi, je li Srbima bila sporna tansportna zajednica, jeste, evo ja sam ZA, Zvizdiću stavi je na glasanje i imaš odmah jedna moj glas, međutim ne može. Nisu željeli da podrže to, ali sve se ne završava na priči o zaštiti nacionalnih interesa, to je obaveza koju je Čović preuzeo od Dodika, a i Dodik je neku obavezu preuzeo, i neka kaže javno šta će on zauzvrat da uradi, i kakvi su to dilovi da niko ne zna šta su dogovorili, i na taj način sam ja shvatio Ugovor o transportnoj zajednici.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE