BiHPolitikaMektić govori o pripremi atentata, moćnicima kojima smeta, prijetnjama ISIL-a i saznanjima...

Mektić govori o pripremi atentata, moćnicima kojima smeta, prijetnjama ISIL-a i saznanjima policijskih agencija

TV1: OSA je uputila depešu policijskim agencijama sa informacijom da se na Vas sprema atentat.Plašite li se ?

MEKTIĆ: Ja sam prije desetak dana dobio pismo povjerljivu informaciju od OSA-e u kojoj me obavještavaju da raspolažu sa određenim informacijama da se na mene sprema atentat. Napisali su da se radi o ozbiljnoj informaciji koju su provjerili kroz nekoliko izvora. Ja nisam izlazio u javnost s tim i koliko je meni poznato tek jučer je OSA tu informaciju poslala svim sigurnosnim agencijama u BiH i to je izašlo u medije.

Ne plašim se, ne bojim se i to nimalo neće uticati na moj način rada. To je moje opredjeljenje za koje ja živim, zbog naše budućnosti, prije svega mladih ljudi a ja imam u porodici mlade ljude. Dakle, ne plašim se ali uzimam to sa određenom opreznošću i naravno da ću neke stvari prilagoditi takvim informacijama a sve ostalo ću prepustiti sigurnonsnim agencijama u koje imam povjerenje. Oni će to istražiti i utvrditi punu istinu.

TV1: Zna li se ko Vam prijeti, imate li Vi neke svoje sumnje?

MEKTIĆ: Jedino što sam siguran da je to vezano za posao i na način kako ja to radim, a radim na takav način da o svim tim kriminalnim anomalijama koje su opljačkale ovu državu i narod govorim javno, i da stalno pozivam Tužilaštvo da se reaguje na kriminalne afere jer sam ubijeđen sve dok ne stvorimo uslove za pravnu državu nemao perspektive u bilo kojem smislu. Jedino mogu da pretpostavim da obzirom na informacije koje sam iznosio i informacije sa kojima raspolažem da to dira u interese nekih velikih finasijskih grupa, da ne kažem moćnika.

TV1: Može li ministarstvo sigurnosti nešto poduzeti po ovom pitanju ili je sada sve na Tužilaštvu i na policijskim agencijama. Da li ste Vi pojačali lične mjere sigurnosti.

MEKTIĆ: Ponavljam, imam puno povjerenje u sigurnosne agencije, u njihovo znanje i odlučnost. Ubijeđen sam da će istražiti pozadinu ove informacije i u ovom momentu znam da jedna od agencija raspolaže konkretnijim informacijama koje se na sve to odnose ali vjerujte da se i ja na sve to nisam raspitivao, upravo što imam povjerenje da će oni to korektno uraditi a ne bih želio da utičem na njihov rad. Ne bih sad konkretno govorio jesam li ili na koji način promijenio način svog obezbjeđenja. Ozbiljno sam shvatio i prilagodit ću se preporukama naših agencija.

TV1: Koje su to preporuke?

MEKTIĆ: Ne bih sad to govorio, mislim da ne imale smisla sve te preporuke ukoliko bi i ja sad ovdje javno iznio.

TV1: Tužilaštvo je formiralo istragu. Kritikovali ste rad Tužilaštva, kako sad vidite ovaj predmet?

MEKTIĆ: Vjerujem policijskim agencijama, OSA-i i vjerujem da će onim svojim metodama utvrditi svu pozadinu ovog događaja. Nemam povjerenja u Tužilaštvo, zato što naprosto ni u mnogo ozbiljnije stvari ne ulazi efikasno i energičnije a ma kraju krajeva zbog njihovog nereagovanja na određene kriminalne afere koje sam iznosio, ovo se sad i događa.

TV1: Pojavile su se infromacije da ISIL prijeti imamima u BiH. Jeste li upoznati s tim i je li to tačno?

MEKTIĆ: Jesam upoznat sa tim. Imam određene informacije u smislu tih prijetnji. Te prijetnje nisu bezazlene. Naš sigurnosti sistem tome prilazi vrlo ozbiljno. Znamo odakle to dolazi, znamo na koga se to odnosi. Sve ćemo učiniti da se to rasvijetli a i sto tako sve ćemo učiniti i preduzeti da se zaštite sve te osobe kojima su upućene te prijetnje. Pozivam Islamsku zajednicu da ima povjerenje u bezbjednosne službe BiH, pozivam ih da sarađuju sa nama i da nam proslijede ve ono što može biti interesantno kako bi rasvjetlili taj slučaj. Isto tako da potvrdim; naše agencije raspolažu tim saznanjima i da preduzimaju mjere po tome pitanju.

TV1: Da li je neko od osoba kojima su upućivane prijetnje obraćao se ministarstvu i policijskim agencijama?

MEKTIĆ: Moram biti iskren pa reći da zadnja dva dana nisam bio u Sarajevu nego u Tuzli na pripremi NATO vježbe.Danas sam u velikim obavezama, nisam stigao da se informišem oko toga, ali bez obzira je li ili nije ja ih pozivam da sve ono što može doprinijeti rasvjetljavanju čitave situacije oko tih prijetnji podjele sa našim agencijama a mi ćemo te podatke koristiti na jedan konspirativan način i na način koji neće ugroziti bilo koga. Pozivam sve druge građane koji imaju bilo kakvu informaciju o licima ili grupama da nam pomognu oko istraživanja tog slučaja a ja dajem garanciju da na bilo koji način neće biti otkriven izvor takve informacije.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE