BiHPolitikaMektić: Jukićeva zloupotrebljava funkciju u VSTS-u

Mektić: Jukićeva zloupotrebljava funkciju u VSTS-u

Mektić je, komentarišući najavu Jukićeve da će protiv njega podnijeti tužbu zbog njegovih tvrdnji da je u srodstvu sa vršiocem dužnosti glavnog tužioca BiH Gordanom Tadić, poručio Jukićevoj da ne može privatne tužbe najavljivati pod zaglavljem VSTS-a.

On je rekao novinarima da je žalosna činjenica da druga osoba pravosudnog sistema BiH sebi uzima za pravo da zloupotrebljava funkciju umjesto da se bavi borbom protiv korupcije i neradom pravosuđa.

“Danas smo na sjednici Savjeta ministara BiH razmatrali informaciju o stanju u pravosuđu koju treba da dostavimo parlamentu BiH na raspravu za posebnu sjednicu. Poručio bih Jukićevoj da stoji u informaciji VSTS-a da za 2014, 2015. i 2016. godinu Tužilaštvo ima podignutno 35 optužnica a ima 59 tužilaca”, rekao je Mektić.

On je dodao da je analizirnjem optužnica zaključeno da je samo sedam dobilo osuđujuću presudu za najlakše oblike krivičnih djela.

“To znači 0,5 optužnica po tužiocu godišnje. To govori o propasti, dubokoj nemoći i neradu, korupciji, kriminalu ili kako hoćete u pravosudnim institucijama”, ocijenio je Mektić.

Potpredsjednik VSTS BiH Ružica Jukić demantovala je tvrdnje ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da je u srodstvu sa vršiocem dužnosti glavnog tužioca BiH Gordanom Tadić i najavila tužbu protiv njega.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE