BiHMektić za Faktor: Narod neće nasjesti na huškanje

Mektić za Faktor: Narod neće nasjesti na huškanje

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić naglasio je za Faktor da na dan održavanja referenduma o Danu entiteta Republika Srpska, nema ozbiljnih indicija da će se usložniti sigurnosna situacija u BiH, te da ne bi moglo doći do incidenata i narušavanja mira.

Duge cijevi u RS-u

Kako nam je kazao, Ministarstvo sigurnosti prati cijelu situaciju još od najave referenduma, prikupljaju informacije i dijele ih sa drugim sigurnosnim agencijama u državi.

– Nadam se da će sve proći u normalnoj sigurnosnoj atmosferi. To što se priča da bi moglo doći do narušavanja mira, samo su aktivnosti jednog manjeg broja političkih struktura u BiH, kako bi se oko toga stvorile tenzije i ponovo govorilo o nekom nacionalizmu. To su interesi jedne male političke strukture i nekoliko neozbiljnih i, na svu sreću, marginalnih ljudi u BiH – naglasio je Mektić za Faktor.

S druge strane, prizori policajaca naoružanih dugim cijevima posljednjih dana u RS-u, uznemirili su brojne građane. Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač izjavio je da MUP raspolaže određenim informacijama da pojedini radikalni krugovi, „naročito vehabijski, mogu svojim djelovanjem ugroziti institucije manjeg bh. entiteta ili mjesta određena za glasanje na referendumu“.
Nakon jučerašnjeg sastanka sa Nedeljkom Čubrilovićem, predsjednikom Narodne skupštine RS-a, Lukač je rekao da je RS opredijeljen za mir.

– Nikome ne pada na pamet da proizvodi nemire, a uvijek ćemo govoriti da mir nema alternativu. Imamo određene informacije da može doći do ugrožavanja ustanova i zato policajci u RS-u nose dugo oružje. Intervenirat ćemo ako bude takvih djelovanja. Smatrat ćemo to terorizmom, a policija RS-a će zaštititi sve građane – kazao je Lukač.

Spriječiti nasilje

Iz Ministarstva sigurnosti BiH navode da će sa svojim upravnim organizacijama, prije svega sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela, Graničnom policijom i Službom za poslove sa strancima preduzeti sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi se očuvao javni red i mir, te spriječilo bilo kakvo nezakonito ponašanje za vrijeme i poslije održavanja referenduma.

– Mislim da narod neće nasjesti na retoriku političara. Pozivati se na rat u ime naroda ne može niko. To mogu samo oni koji nisu bili ovdje devedesetih godina i ne znaju šta je rat i koja je to golgota kroz koju smo mi prolazili. Narod ima priliku da na oktobarskim izborima apsolutno odbaci takve političke partije i programe. Nama treba posla i zdrave ekonomije, a ko rat želio, imao ga u kući – poručio je Mektić.

Ministar sigurnosti BiH ističe kako će svi sigurnosni organi, ne ulazeći u političko značenje sutrašnjeg referenduma, spriječiti svaki oblik nasilja jer, kako kaže, njihov cilj prije svega jeste da zaštite fizički integritet građana i njihove imovine.

Policija čuva institucije

Na ulicama Banje Luke, posebno ispred štićenih objekata i javnih institucija RS-a, posljednjih nekoliko dana su u osiguranje uključena uniformirana lica naoružana dugim cijevima, uglavnom automatskim puškama. Lukač je pojasnio da duge cijeve koje koriste pripadnici policije koji osiguravaju objekte u kojima je sjedište predstavnika institucija entiteta, Palata RS-a, Narodne skupštine, Vijeća naroda i drugih, dio pojačanih mjera sigurnosti.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE