Preporuka‘MEMORIES OF SARAJEVO’: Umjetnošću protiv političkih smicalica

‘MEMORIES OF SARAJEVO’: Umjetnošću protiv političkih smicalica

Dvodijelnu priču predstavile su publici zahvaljujući nadarenosti i sugestijama glumaca njihovog “Le Birgit Ensemblea” kojeg čine: Eléonore Arnaud, Lou Chauvin, Pauline Deshons, Pierea Duprata, Anne Fournier, Kevina Garnichata, Lazara Hersona-Macarela, Thimotée Lepeltier, Elise Lhomeau,Antoinea Louvarda, Estelle Meyer, Morganne Nairaud, Loïca Riewerda i Marie Sambourg – svi rođeni krajem 80-tih i početkom 90-tih godina proslog stoljeća.

Program je zadnja teatrologija rediteljica naslovljena “Europo, ljubavi moja” iz vremena 90-tih godina (prošlog) i  početka 2000-tih (novog stoljeća). Članovi glumačke postave su se potrudili da prelazak iz 20. u 21. Stoljeće prikažu kroz dvije značajne krize : bosanskohercegovacki rat i ekonomski bankrot Grčke. Pokušali su objasniti kako su navedeni događaji načeli starokontinentalni ideal, sa kojim prisutnim snagama i u čiju korist? 

Upućujući  svijetu posebno pitanje: odkuda potiče aktualna sumnja u europske institucije? U Avignonu se na čuvenom Festivalu planetarnog teatra, čije je 71. izdanje upriličeno krajem prošlog mjeseca, puna dva sata i 25 minuta, ‘pretresala’  geopolitika, historija, pamćenje, posebnim drmaturgijama i teatarskim scenografijama kroz sudaranje političkih floskula sa stvarnošću života običnog čovjeka.

Članovi “Le Birgit Teatra” zajedno sa rediteljicama su rođeni u Evropskoj uniji te su htjeli razgledati povijest i udaljiti deklinirajuće stereotipe na političke rasprave  predstavljanjem utopijske predstave, daleko od naivnosti. Rođeni kada je sve započelo naopako, nakon zanosa rušenja  berlinskog zida, upozorili su kako su prije Daytonskog, skrojenog  izmedju američkih i ruskih uticaja, postojala još tri-četiri ‘pobačena’ mirovna ugovora.

Dvogodišnje istraživanje, koje je prethodilo predstavi, podrazumijevalo je detaljno dokumentiranje, razgovore sa izbjeglicama i nekadašnjim političarima što je na kraju rezulturalo binomskim dogovorom u arhitekturi predstave, čime su do izražaja došle sve  prednosti dvojne obrade teme.

Memories of Sarajevo Festival d Avignon 2017.
Kompleksan sadržaj, ali ne kompliciran

-Bilo nam je preko glave uobičajene rečenice: “Rat u BiH  je komplicirana problematika”, za koju je najbolje objašnjenje iznio direktor avignonskog festivala, čuveni francuski reditelj i glumac Olivier Py i sam tvorac teatarske postavke o Srebrenici, izvođene za vrijeme rata u poznatom teatru pariskog predgradja Nanterre. Py kaže da je tema kompleksna, a nikako komplicirana.

Jade Herbulot i Julie Bertin su pohađale Visoku školu teatarskih studija u pariskom predgrađu Asnières, a nakon završenih studija filozofije i Normale Sup obrazovanje su nastavile u pariskom Konzervatoriju dramskih umjetnosti. Oformile su “Le Birgit Ensemble” prije tri godine i odmah bile zapažene teatarskom studijom o Berlinskom zidu.

Zanimljivo je da predstava počinje u veselom ozračju: 12 potpisnika Maastrichtskog ugovora slave stvaranje Europske unije. Mjesec dana kasnije, promjena dekora: početak bratoubilačkog rata u BiH, nakon proglašenja nezavisnosti kojoj se protivila Srpska demokratska stranka. Za žitelje Sarajeva započinje dugu agonija od skoro četiri godine, smrt je vrebala na svakom koraku!

Memories of Sarajevo Festival d Avignon 2017.

“Memories of Sarajevo” naglašava drastičnu promjenu života nedužnih građana u liku Europe, dobro poznatog lica grčke mitologije. U Avignonu, publika je slušala teška iskustva stanovnika opkoljenog grada,  koje je u njihovoj kotlini bilo jednostavno zarobiti.

Rediteljice su nastojale odgovoriti na pitanje : Kako ispričati njegovu priču ‘dalekom Zapadu’ do kojeg se dođe za samo dva sata vožnje avionom?! Upotrijebile su bijes i frustraciju za ostvarenje cilja, postavivši na pozornici stambenu zgradu i žitelje Sarajeva, ispred nje. Iznad njih su europski moćnici, na jednima od mnogih neuspješnih konsultacija. Publika  uvijek prepunog Teatra Gymnase  Paul Giéra smještenog u avignonskoj aveniji Eisenhower na broju 55,  svake je večeri nanovo razumijevala jaku simboliku scene.

Predstava se od idućeg mjeseca izvodi u nekoliko teatara pariskog predgrađa i u Nantesu do kraja godine.

Piše: Džana Mujadžić

globalcir.com/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE