SvijetEvropaMerkel ljuta zbog otkrivanja negativne atmosfere sa susreta Junckera i May

Merkel ljuta zbog otkrivanja negativne atmosfere sa susreta Junckera i May

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je ljutnju zbog činjenice da su s večere predsjednika Evropske komisije Jeana Claudea Junckera i britanske premijerke Therese May u Londonu uoči prošlosedmičnog samita Evropske unije u javnost procurili detalji koji su pokazali negativnu atmosferu na tom susretu, piše sedmičnik Der Spiegel u subotu.

“Nije baš konstruktivno na ovaj način podgrijavati atmosferu”, rekla je Merkel a prenosi Der Spiegel pozivajući se na krugove bliske kancelarki. Detalji razgovora koji je, navodno, prošao u negativnoj atmosferi objavljeni su prošle sedmice u njemačkom dnevniku Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) a u uredu kancelarke vjeruju da je detalje javnosti ciljano plasirao ili sam Juncker ili šef njegovog ureda, njemački političar Martin Selmayr, prenosi Hina.

Na večeri je bilo riječi o uslovima pod kojima bi se trebao obaviti Brexit a informacije koje su procurile pokazuju suprotna stajališta britanske i EU strane. Juncker je tom prilikom navodno rekao kako je “Brexit osuđen na neuspjeh” te kako britanska premijerka “živi u vlastitoj galaksiji”.

visoko.ba / Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE