SvijetEvropaMerkel: Mjere protiv Turske neophodne su i neizbježne

Merkel: Mjere protiv Turske neophodne su i neizbježne

Reuters prenosi da je to na Twitteru napisao portparol njemačke vlade Steffen Seibert. On je twitovao izjavu kancelarke: “Merkel: Mjere koje je najavio ministar spoljnih poslova protiv Turske neophodne su i neizbježne”.

Gabriel je najavio da će Berlin preduzeti niz koraka kao odgovor Turskoj na pritvaranje njemačkog aktiviste za ljudska prava, a Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Nijemce koji putuju u tu zemlju na povećan oprez.

“Potrebno je da naša politika prema Turskoj ide u novom pravcu… ne možemo da nastavimo kao dosad. Moramo da budemo jasniji nego dosad da bi odgovorni u Ankari razumjeli da takva politika nije bez posljedica”, rekao je Gabriel novinarima.

Kako je dodao, ovi novi koraci dogovoreni su sa kancelarkom Angelom Merkel. On je rekao da će Njemačka razgovarati sa partnerima EU o evropskim aspiracijama Turske i naglasio da Berlin više ne može da bude garant njemačkih korporativnih investicija u Turskoj.

Turske vlasti uhapsile su ove nedjelje nekoliko aktivista za ljudska prava, medju kojima i njemačkog državljanina Petera Štojdnera.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE