SvijetEvropaMerkel predala Britancima tajne dosjee o Putinu

Merkel predala Britancima tajne dosjee o Putinu

Kako piše njemački “Fokus”, predati su i dosjei o analizi stanja na Krimu.

Kancelarka Merkel, prema informacijama „Fokusa“, sastala se najmanje dva puta sa šefovima tri britanske obavještajne službe zbog terorističkih prijetnji u Njemačkoj i Evropi.

Ti sastanci nailaze na žestoku kritiku njemačkih eksperata za sigurnost.

“Merkelova u proteklih 12 godina predsjedavanja vladi nije došla nijednom na nedjeljni sastanak sa šefovima njemačkih sigurnosnih vlasti“, citiraju se neimenovani predstavnici vlade koji se pitaju i zašto onda putuje u Veliku Britaniju, odnosno da li više vjeruje tamošnjim službama.

Na prošlom sastanku su, prema tvrdnji “Fokusa“, predati povjerljivi dokumenti Odeljenja 6 u kabinetu kancelarke nadležnom za obavještajne službe.

To je, kako navodi list, učinjeno navodno bez znanja sigurnosnih vlasti.

U kasnijim razgovorima s njemačkim kolegama su britanski obavještajci izrazili čuđenje zato što Merkelova svoje službe nije obavještavala o sastancima u Velikoj Britaniji, prenosi B92.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE