BiHPolitikaMesić: BiH se mora održati kao cjelovita jer je to pitanje opstanka...

Mesić: BiH se mora održati kao cjelovita jer je to pitanje opstanka Evrope

Bivši predsjednik Hrvatske u dva mandata i posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić bio je gost emisije Pressing na N1, prenosi novinska agencija Patria.

“Od svih država izvan Hrvatske, Sarajevo i BiH je na prvom mjestu kada su u pitanju moje posjete”, kazao je Mesić na početku emisije.

Dodao je da je sve vrijeme dok je obavljao funkcije u prošlosti, prema BiH vodio principijelnu politiku.

“To je ostavilo odraz na ljude u Sarajevu i BiH. Zovu me u Srbiju, ali ne previše. Očito da niko ne voli slušati istinu. Optuživali su me da sam razorio Jugoslaviju. Razorio ju je Milošević sa svojom politikom širenja Srbije”, poručio je Mesić.

U Banja Luci su danas dodijeljene povelje osuđenim rantim zločincima Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku.

“To znači da oni koji vode danas Republiku Srpsku, ta politička elita, oni ne razumiju što se dogodilo. Ako razumiju onda ovo namjerno rade. Oni su se složili sa zločinima koji su ovi zločinci izvršili. Onaj ko im daje to ordenje se slaže sa njihovim zločinima”.

Kako kaže, održani referendum u Republici Srpskoj je prst u oči Bošnjacima, Hrvatima i Srbima koji su branili BiH.

“Autori referenduma su željeli da vide kakav će odijek biti ovog referenduma i računaju na druge referendume, i na onaj konačni o otcjepljenju. Neće se desiti jer će sa političke scene nestati ova politička elita koja daje ordenje zločincima. Doći će oni koji će živjeti u sadašnjosti a ne u prošlosti”.

“Hrvatska je garant opstanka BiH i, ako bi neko išao na razbijanje BiH, došao bi u sukob sa Hrvatskom. U tome bi imali podršku NATO-a. BiH se mora održati kao cjelovita jer je to pitanje opstanka Evrope”.

“Rekao sam da smo garant opstanka BiH i ako neko ide na razbijanje BiH, mi moramo reagirati. Srbiji nije toliko gadljivo da se otcijepi RS. Ključ rješenja nije u Banjaluci, već u Beogradu. Beograd mora biti decidiran, oni moraju reći Srbima u BiH ‘vaša domovina je BiH, vaš glavni grad je Sarajevo i svoju sreću morate tražiti u BiH’. To mora reći zvanični Beograd”.

Kako je kazao, u Hrvatskoj su mu neki zamjerili na izjavama, odnosno “oni koji su radili na razbijanju BiH”.

“Rekao sam da neću komentirati aktuelnu vlast, njihove političke poteze jer ako neko od njih izlazi iz ovih okvira. BiH mora opstati, mora doživjeti strukturalne promjene, mora biti cjelovita i sekularna država sa jednakopravnim građanima”.

Kako kaže, za njega je BiH država koja mora i zbog Evrope ući u EU, “država koja nije od jučer”.

“Ja sam siguran, kad bi se političke elite mogle dogovoriti, oni bi se već dogovorili. Dejtonski sporazum je bio koristan jer je zaustavio rat i brutalno krvoproliće, ali nije stvorio državu koja je funkcionalna. BiH mora ući u EU jer je tu njeno mjesto. Možda je pitanje da li da se govori o Dejtonu 2 ili nekoj međunarodnoj konferenciji koja bi dovela do dogovora”, kazao je Mesić te dodao:

“Entiteti nikad u povijesti nisu bili, oni su produkt ratnog zločina, osvajanja i genocida”.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE