BiHRegijaMesić: Raspad BiH doveo bi do stvaranja islamske državice

Mesić: Raspad BiH doveo bi do stvaranja islamske državice

Međunarodna zajednica trebala bi sama poraditi na izmjeni Dejtonskog sporazuma kojim je zaustavljen rat u BiH, kako bi ta zemlja profunkcionirala kao država, jer to nisu u stanju činiti političari u BiH, rekao je u razgovoru za Siol.net, portal Slovenskog telekoma, bivši predsjednik Hrvatske Stipe Mesić, prenijela je HINA.

Po njegovim riječima, političari u BiH ni danas ne shvaćaju da se BiH ne može “razbiti” i da bi Dayton trebalo dograditi kroz zakone i ustanove u BiH.

– Međunarodnoj zajednici sad je najlakše reći neka se odgovorni u BiH o tome sami dogovore. No, dogovor među njima nije moguć – bio bi moguć samo da nije bilo rata – kazao je Mesić.

On dodaje da bi sada, 20 godina nakon što je Dajtonski sporazum potpisan, inicijativu trebala preuzeti međunarodna zajednica, a posebno EU, te inzistirati na promjeni Daytona kako bi BiH profunkcionirala i uklopila se u standarde Evropske unije.

Mesić je rekao da nije za osnivanje trećeg, hrvatskog entiteta u BiH nego za ustavno ukidanje sadašnja dva, i Republike Srpske i Federacije BiH.

Po njegovu bi mišljenju raspad BiH izazvao nestabilnost u regiji, pa bi po novom ustavu BiH trebala biti država građana koja bi zaštitu konstitutivnih naroda štitila preko drugog doma parlamenta.

– Bosna i Hercegovina mora početi djelovati kao država jer sad su tamo i oni koji bi je htjeli razbiti – kaže Mesić, te dodaje da bi raspad BiH i njena podjela doveli do stvaranja “islamske državice u neprijateljskom okruženju”.

A takva bi se državica mogla održati samo uz pomoć fundamentalističkih islamističkih režima. To je situacija koju ne želi niko, kazao je Mesić u razgovoru za slovenski portal Siol.net, prenosi bh. novinska agencija Patria.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE