SportNogometMessi statistički najbolji fudbaler u povijesti španske Primera lige

Messi statistički najbolji fudbaler u povijesti španske Primera lige

Prema istraživanju Instituta za povijest i statistiku španskog nogometa (CIHEFE), zvijezda Barcelone je najbolji igrač u povijesti 86 sezona španskog prvenstva, prenosi HRT.

Na drugom je mjestu bivši nogometaš Real Madrida Španac Raul, a slijede ga bivši nogometaš Barcelone Cesar Rodriguez, bivši nogometaš Athletico Bilbaa Telmo Zarra i bivši nogometaš Sporting Gijona i Barcelone Enrique Castro “Quini”.

U opsežnom istraživanju proučavani su brojni faktori među kojima su odigrane minute svake sezone, pogoci iz igre, pogoci s bijele tačke, autogolovi, crveni kartoni.

Svi evaluacijski kriteriji imaju jednostavan sustav bodovanja što omogućava da se mogu uspoređivati svi igrači iz svih sezona, izjavio je za španski dnevnik Marca Jose Antonio Ortega.

Od početka lige 1929. u prvoj španskoj nogometnoj ligi igralo je 9.280 nogometaša, od toga 854 vratara. Messi je statistički najbolji jer dominira u španskom prvenstvu po svim kriterijima. On je jedini koji je premašio brojku od 300 pogodaka, do sada ih je skupio 349.

Messi je ukupno skupio 545 bodova, Raul je drugi s 528, a slijede Cesar (524), Zarra (493), Quini (488), Juan Arza (481), Alfredo Di Stefano (481), Paco Gento (467), Carlos Alonso “Santillana” (464) i Guillermo Gorostiza (454).

Među igračima koji su još aktivni na drugom je mjestu zvijezda Real Madrida Portugalac Cristiano Ronaldo, koji je s 415 bodova zauzeo ukupno 17. mjesto. Na trećem mjestu među aktivnim igračima je napadač Athletica Aritz Aduriz s 314 bodova, dok je ukupno na 67. mjestu.

Visoko.co.ba/Fena.ba

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE