ZanimljivostiMikroskop FlatScope bi mogao vratiti izgubljeni vid

Mikroskop FlatScope bi mogao vratiti izgubljeni vid

FlatScope bi se ugrađivao u mozak te bi pratio i pokretao neurone. On ne samo da bi primao više detalja u odnosu na postojeće moždane sonde, nego bi pomogao u razumijevanju načina na koji um obrađuje senzorski input. To otvara vrata kontroli senzorskih inputa.

FlatScope je dio šire DARPA-ine inicijative čiji je cilj napraviti neuralni interfejs visoke rezolucije. Ako tehnologije poput pomenutog mikroskopa vode do brže interpretacije aktivnosti neurona, onda bi trebalo biti moguće napraviti senzore koji šalju audiovizuelne podatke u mozak i efikasno preuzimaju funkciju čula koji nedostaju.

Ipak, za svaki veliki napredak na tom nivou je potrebno vrijeme. FlatScope je još uvijek prototip, ali ipak predstavlja nadu za slijepe i gluhe osobe.

klix.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE