Ministar Brenjo ponovo upozorio Općinu Visoko na nezakonito imenovanje Upravnog odbora JU “Dom zdravlja” Visoko

1472

Nakon što je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Visoko već jednom nadležno kantonalno ministarstvo se očitovalo po pitanju imenovanja novog Upravnog odbora JU “Dom zdravlja” Visoko, a nekon čega se Općina Visoko ponovo obratila ministru dr. Dragoljubu Brenji, ministar je ponovo poslao odgovor u kojem navodi kako Ministarstvo nije saglasno sa odlukom Općine Visoko.

Vezano za Vaš dopis brojni datum veze obavještavamo Vas da ovo Ministarstvo nije saglasno sa imenovanjem Maje Malić-Zečević, magistra farmacije, na poziciju člana Upravnog odbora JU “Dom zdravlja” Visoko, kao predstavnika Ministarstva zdravstva, te da u cjelosti ostajemo kod stava koji je obrazložen u našem dopisu od 13.04.2017.godine.

Napominjemo da ste bez saglasnosti ovog Ministarstva imenovali Upravni odbor DZ-a Visoko. Dopis kojim ste zatražili saglasnost zaprimljen je na protokolu ZDK dana 29.03.2017.godine, a isti je zaprimljen u ovom Ministarstvu 31.03.2017.godine.

Pozive sa sjednicu Općinskog vijeća koju ste zakazali za 31.03.2017.godine, sačinili ste 24.03.2017.godine, sa tačkom dnevnog reda koja se odnosila na imenovanje navedenog Upravnog odbora, iako u tom momentu niste imali saglasnost ovog Ministarstva za člana Upravnog odbora, koji se na tu poziciju imenuje ispred Ministarstva zdravstva. Na sjednici OV Visoko, koja je održana 31.03.2017.godine, istog dana kada je ovo Ministarstvo službeno zaprimilo Vaš zahtjev za saglasnost za člana upravnog odbora ispred ovog Ministarstva, Općinsko vijeće je donijelo Odluku o konačnom imenovanju navedenog Upravnog odbora, bez prethodno pribavljene saglasnosti ovog Ministarstva.

Kako je nesporno da ste postupak imenovanja navedenog Upravnog odbora izvršili bez saglasnosti ovog Ministarstva, ponovo Vas obavještavamo da je procedura imenovanja navedenog Upravnog odbora, provedena suprotno članu 64. stav 5. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji obligatorno propisuje sastav upravnog odbora zdravstvene ustanove čiji je osnivač Općina i članu 9. stav 2. Zakona o ministarskim vladinim i drugim imenovanjima FBiH.

Ujedno Vas obavještavamo da je ovo Ministarstvo, dana 25.04.2017.godine proslijedilo upit Federalnom ministarstvu pravde, kojim je zatražilo pojašnjenje provođenja postupka imenovanja, u slučaju iz člana 9. stav 5. navedenog Zakona, kada drugi organ ima ovlaštenje za imenovanje svojih predstavnika u regulirani organ, što u konkretnom slučaju propisano članom 64. stav 5. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, prema kojem upravni odbor zdravstvene ustanove u vlasništvu Općine sačinjava i jedan član, koji je predstavnik kantonalnog ministarstva.

Nakon zaprimanja odgovora od navedenog Ministarstva, isto ćemo dostaviti svim općinama na području Kantona, kako bi se osiguralo provođenje principa zakonitosti imenovanja, iz člana 3. Zakona o ministarskim vladinim i drugim imenovanjima FBiH.

MINISTAR

Dr. Dragoljub Brenjo