BiHMinistarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH omogućilo obavljanje pripravničkog staža za 81...

Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH omogućilo obavljanje pripravničkog staža za 81 povratnika

U narednih 12 mjeseci 81 povratnik s visokom stručnom spremom obavljat će pripravnički staž u općinama na području Republike Srpske i Federacije BiH: Busovača (2), Vitez (8), Jajce (7), Stolac (2), Čapljina (9), Glamoč (4), Drvar (1), Vareš (3), Odžak (1), Bosanski Petrovac (1), Bosanski Novi (1), Doboj (13), Modriča (2), Pelagićevo (1), Teslić (6), Bijeljina (10), Milići (1), Srebrenica (2), Bosanska Gradiška (2), Osmaci (2), Zvornik (3) i Kalesija (1).

To je omogućilo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica kroz javni poziv za učešće u Programu pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz volonterski rad povratnika s VSS.

Tim povodom danas je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić potpisao ugovore s 81 povratnikom i 28 poslodavaca.

“Za ovu namjenu osigurali smo više od 500.000 KM, odnosno 6.000 KM godišnje po volonteru, izuzev u Doboju, Glamoču i Stocu jer su ove općine izrazile spremnost za sufinansiranje”, rekao je ministar Ramić.

Mladim visokoobrazovanim ljudima ovo će, kaže, biti prilika da nakon obavljenog volonterskog rada, steknu uvjete za polaganje stručnih ispita i ostanu u svojim mjestima povratka.

“Ugovor, koji sam danas potpisao omogućit će mi sticanje iskustva i radni staž u Općini Doboj kao diplomirani pravnik”, rekao je Bego Čajić, koji posljednje dvije godine traži posao.

Također, i poslodavci su izrazili zadovoljstvo što mogu učiniti dobro djelo, te pomoći mladim nezaposlenim osobama u BiH.

“Drago mi je što je volonterka Zora Rudić ispunila potrebne uvjete za obavljanje pripravničkog staža u laboratoriji u Domu zdravlja u Drvaru. Iako smo mala općina imamo potrebe za upošljavanjem novog kadra, posebno medicinskog osoblja”, istakla je Feni v.d. direktora Doma zdravlja Drvar Mirjana Bilčar.

Ovo je druga godina da Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH pruža podršku mladim osobama/povratnicima i njihovim roditeljima ili starateljima da se lakše nose s izazovima života u povratničkim prostorima.

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE