Naslovnica Lokalne Teme Politika Mirela Mateša...

Mirela Mateša Bukva (SDA): Kako je moguće da Vi koja se prikazujete pred narodom da poštujete zakon izmišljate da postoji Program zauzimanja javnih površina

1777
PODIJELI

U skladu sa članom 155. Poslovnika Općinskog vijeća Visoko postavljam pitanje Općinskoj načelnici.

Na 9. Sjednici Općinskog vijeća Visoko se razmatrala tačka “ Informacija o stanju i poslovanju privrede i utvrđivanju prijedloga mjera za kreiranje boljeg poslovnog ambijenta, sa posebnim osvrtom na stanje u oblasti zapošljavanja” i u duhu ambijenta razvoja privrede i zapošljavanja Vas pitam kako je moguće da Vi koja se prikazujete pred Vijećem i narodom da kategorično poštujete zakon, propise i druge opće akte Općine Visoko i znate da se isti moraju objaviti javno, transparentno i u Službenom glasniku prije stupanja na snagu, nesavjesno izmišljate da postoji Program zauzimanja javnih površina po kojem određeni ugostitelji nemaju pravo na rad i izbacujete ih sa predmetnih lokacija pošto takav Program i dan danas nije javno objavljen niti su ugostitelji upoznati sa istim a svakodnevno im šaljete komunalne inspektore i pišete kazne od 200 KM ukoliko postave bašte?

Obrazloženje:

Dana 24.3. 2017. vjećnici su dobili material za 6. Sjednicu Općinskog vijeća Visoko i u okviru materijala za 4. tačku Dnevnog reda je bio i Program zauzimanja javnih površina za 2017. , isti kao i prethodnih godina. Tačka je bez objašnjenja povučena sa Dnevnog reda 6. sjednice. Početkom juna (3.6.2017) šest ugostitelja “Milano”, “Tabhana”, ” Riply”,” Karo” , “Don Padrino” i “Mala group” su dobili Rješenja ( bili su u pomenutom Programu na 6. sjednici) da im više nije dozvoljeno da koriste javne površine ispred ugostiteljskih objekata kao prethodnih godina iako je sezona uveliko počela po Odluci o Komunalnom redu, od 15.04. Dalje nijedan član ZUP-a koji kaže da se mora obrazložiti Rješenje i saslušati stranka nije ispunjen dok nisu danima sami molili ( poslije mjeseca Ramazana) da ih neko nadležan primi a kamoli da su se utvrdile ostale činjenice ili uvažile primjedbe ovih ljudi koji Vam godinama plaćaju komunalnu naknadu i pune budžet Općine Visoko. Ovo je klasičan primjer nesavjesnog rada.Pozivajući se na sve navedeno rađa se sumnja da interno pokušavate riješiti svoje lične interese preko ovih ugostitelja kao i u slučaju na prethodnoj sjednici ( u tačci o razvoju turizma) kada ste se sjetili nakon 5 godina mandata da predložite zaključke kako treba oštrije kažnjavati one koji ne prijavljuju smještaj za boravište turista u Visokom i to baš sada kada imate bliskog srodnika koji je izgradio smještaj za turiste na Starom gradu.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.