Mirnes Fatić (BPS): Da li su općinske službe, MZ Gračanica i MZ Podvinci upoznate sa sa Odlukom OV Vareš o vodosnabdijevanju Visokog

1182

Tragom vijećničkih pitanja i inicijativa objavljujemo vijećničko pitanje Mirnesa Fatića iz BPS-a a koje je vezano za moguće vodosnabdijevanje Visokog sa područja općine Vareš.

Da li su općinske službe, MZ Gračanica, MZ Podvinci upoznate sa sa Odlukom OV Vareš o povećanju cijena vode do 2017.godine, te da li općinske službe koje vode projekat vodosnabdijevanja općine Visoko imaju sljedeće podatke:

a) Saglasnost OV Vareš o dodjeli viška količine vode općini Visoko

b) Da li imamo podatak o kapacitetima vode odnosno o kojim količinama vode možemo da planiramo koje će da ustupi općina Vareš.

Odgovor na pitanje službe koja vodi projekat vodosnabdijevanja:

a) Prema zaključku općinskog vijeća Visoko na 37. sjednici održanoj 26.03.2016.godine, održan je sastanak u prostorijama općine Vareš kako bi se utvrdila mogućnost dovođenja viška vode iz Vareša općini Visoko. Općina Visoko je iskazala interes, putem pisanog akta koji je proslijeđen općini Vareš. Nakon iskazanog interesa od strane općine Visoko, JKP “Vareš” je pokrenuo aktivnosti izrade projektnog zadatka za koji je prethodno dobio saglasnost od Nadzornog odbora JKP “Vareš”. Nakon izrade projektnog zadatka proslijedit će se općini Visoko na saglasnost. Tek nakon dobivene saglasnosti od Općine Visoko, može ići na OV Vareš. Tokom izrade projektne dokumentacije od idejnog do glavnog, Općini Visoko će se dostaviti jedan primjerak kako bi se sagledali svi aspekti: tehnički, ekonomski, okolinski i pravni.

U ovom momentu nema saglasnosti OV Vareš o dodjeli količina vode općini Visoko.

b) Nemamo zvaničan podatak o kapacitetima vode

c) Nemamo hemijske i bakteriološke analize sastava vode sa izvora sa kojeg bi se zahvatala voda za općinu Visoko.