PreporukaMisch: Bio sam prvi koji je vidio Hitlera mrtvog

Misch: Bio sam prvi koji je vidio Hitlera mrtvog

Potom se ubio.

Misch je 2013., prije nego što će umrijeti u dobi od 96 godina, bio posljednji preživjeli od Hitlerovog osoblja.

Telefonski operator bio je na dužnosti u Hitlerovom bunkeru 30. aprila 1945. kada je general Keitel poslao poruku da Wehrmacht nije uspio probiti sovjetsko okruženje Berlina i da je kraj Drugog svjetskog rata neizbježan. “Kratko nakon toga, Misch je čuo Hitlera kako tiho govori Bormannu i ostalima, visokim nacistima.

Okrenuo se i vidio da je Hitler ušao u svoj ured. Eva, je u tom trenutku svježe postala gospođa Hitler, pratila ga je, kazao je urednik knjige Martin Mace.

– Misch je vidio kako Otto Günsche, Hitlerov ađutant, zatvara vrata iza tek vjenčanog para. Günsche je rekao Mischu da šef ne želi da ga iko ometa – kazao je urednik.

Günsche je inače onaj Hitlerov sluga iz SS-a visok preko dva metra iz filma “Der Untergang”. “Hitler se rukovao s Günscheom i rekao mu da su svi vojnici sada oslobođeni obaveze lojalnosti.”

Ono što je Hitlera u tom trenutku najviše brinulo bilo je, a to je rekao svom ađutantu, da nipošto ne želi dopustiti da mu tijelo nakon smrti javno mrcvare kao što je bio slučaj s Mussolinijem. To je bio i razlog zašto je inzistirao na tome da ga spale. “Svi u bunkeru nervozno su čekali. A onda je nastala nekakva gungula. Vrata ureda su se otvorila i Misch je pogledao unutra”, pričao je urednik. A evo kako je Misch opisao prizor:

“Pogled mi je prvo pao na Evu. Sjedila je sa skupljenim nogama, glava joj je bila nagnuta prema Hitleru. Cipele su joj bile ispod sofe. A pored nje… mrtav Hitler. Oči su mu bile otvorene i kao da je zurio, glava mu je pala malo naprijed.”

Memoari opisuju i kako je Misch jednom prilikom naišao na Evu u laganoj spavaćici u gostinjskoj sobi koja je bila povezana privatnim prolazom s Hitlerovom sobom. A ona je samo stavila prst na usta, signalizirajući mu da ostane tiho i ništa ne govori.

Misch je mislio da će dobiti otkaz zbog toga. Kazao je i da je jednom prilikom čuo kako se Eva Braun i Magda Goebbels zaklinju da će umrijeti uz svoje supruge. Tako je i bilo. Misch je nakon pada Berlina završio u sovjetskom zarobljeništvu i osam godina proveo u radnom logoru. O Hitleru je do kraja života govorio nježno, kao o “odličnom šefu”, nimalo brutalnom. Bio je posljednji preživjeli iz bunkera nakon što je 2008. preminuo Siegfried Kippe.

globalcir.com/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE