ZanimljivostiMisteriozni signal iz svemira nije vanzemaljski

Misteriozni signal iz svemira nije vanzemaljski

Astronomi su ranije rekli da je teorija o vanzemaljcima na samom dnu liste mogućih objašnjenja signala koji je detektovan iz pravca zvijezde Ross 128, udaljene oko 11 svjetlosnih godina od Zemlje.

Stručnjaci u početku nisu mogli da utvrde da li je riječ o neobičnoj solarnoj aktivnosti, emisijama sa drugih objekata iz pozadine ili smetnjama sa komunikacionih satelita, prenio je AFP.

Naučnici Istraživačkog centra SETI Univerziteta u Californiji riješili su misteriju i saopštili daje riječ o “transmisiji sa jednog ili više geostacionarnih satelita”.

Abel Mendez, direktor Laboratorije za naseljivost planeta Univerziteta Portorika objasnio je da je signal stigao iz pravca Rossa 128 jer potiče sa lokacije “u blizini nebeskog ekvatora, gdje se nalaze mnogi geostacionarni sateliti”.

klix.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE