BiHPolitikaMjesec dana misterije: Srpski zločinci su zapalili Vijećnicu, to se zastavama ne...

Mjesec dana misterije: Srpski zločinci su zapalili Vijećnicu, to se zastavama ne može sakriti!

Za dva dana, 29. juna navršit će se tačno mjesec dana od kada je „neko“ u Gradskoj upravi Grada Sarajeva donio odluku i naredio da se spomen ploče na ulazu u Vijećnicu prekriju zastavama – jedna državnom, druga Evropske unije, piše novinska agencija Patria.

“Na ovom su mjestu srpski zločinci u noći 25/26. 08. 1992. zapalili Nacionalnu i univerzitetsku bibilioteku Bosne i Hercegovine. U plamenu je nestalo više od 2 miliona knjiga, časopisa dokumenata. Ne zaboravite, pamtite i opominjite”.

Ovo je tekst koji je prekriven dvjema zastavama. Iako niko iz delegacije Srbije, čiji su predstavnici a i sam predsjednik Tomislav Nikolić, učestvovali u radu Samita 100, a potom i Samita Brdo-Brijuni 28. i 29. maja nije izrazio želju da se mijenja protokol, te da posjete Vijećnicu, „neko“ je želio da preduhitri eventualni „skandal“ zbog dvije riječi „srpski zločinci“, te su spomen ploče prekrivene zastavama.

Iako smo pokušavali dobiti odgovor od gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića, u nekoliko navrata telefonski kada nam se javila sekretarica na njegov mobilni telefon te pismenim putem, nije se ni on, a ni njegovi saradnici, udostojio da odgovori.

Samo na taj način bila bi jasna pozadina ovakve odluke, koja nema apsolutno nikakvog opravdanja, ma o kome da se radi, ali bi barem javnost znala ime naredbodavca.

Historija i fakti da su srpski zločinci sa brda zapalili Vijećnicu tu je i ona se ne može mijenjati, a ponajmanje sakriti zastavama. Zna to i taj „neko“ ko je naredio da se spomen ploče prekriju.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE