PreporukaIntervjuMladen Jeličić Troko: Jednostavan odgovor na pitanje Šta je to Bosanac

Mladen Jeličić Troko: Jednostavan odgovor na pitanje Šta je to Bosanac

Nekadašnji dječiji voditelj i jedan od najpoznatijih tumača Djeda Mraza u našoj zemlji, Mladen Jeličić Troko, u jednom je intervjuu dao jednostavnu definiciju pojma Bosanac.

Gostujući na televiziji N1, Troko je govorio o nekadašnjim dječijim emisijama, o generacijama koje su rasle uz kvalitetne i edukativne televizijske programe.

“Danas imamo kvazi dječije voditelje i malo se radi na pedagogiji. Mnogo je djece odraslo uz mene i zato je danas moja tuga veća kada vidim kakva je situacija. Užasavam se novokomponovanih crtanih filmova, koji su jako loše sihronizovani i puni nasilja”, konstatirao je .

“Niko se ne može zakleti u čednost svoje praprabake.”

Odgovorio na pitanje šta je to “Bosanac”.

“Bosanac je ono što je bio i uvijek, malo Bošnjaka ili muslimana, malo Hrvata, malo Srbina, malo ostalih.. To je Bosanac.

“Ljudi ne može dokazati niti znati svoje porijeklo. Vojske su prolazile u svim smjerovima kroz našu zemlju i niko se ne može zakleti u čednost svoje prapraprabake. Bez ozbiljne genetske analize nikada nećemo dokazati da smo samo jedan narod različitih religijskih usmjerenja. Moj sin može sutra izabrati svoje vjersko opredjeljenje i to je njegovo pravo”, rekao je popularni Troko.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE