ZDKMladi iz zeničkog Odbora za međureligijsku saradnju u posjeti Trebinju

Mladi iz zeničkog Odbora za međureligijsku saradnju u posjeti Trebinju

U subotu, 25.3.2017.godine, mladi iz zeničkog Odbora za međureligijsku saradnju boravili su u jednodnevnoj posjeti Trebinju.
Okosnicu njihovog izleta činio je prijem kod Njegovog Preosveštenstva Vladike Grigorija. Njega je u ime svojih kolega i idejnog tvorca i organizatora ovog putovanja, sekretara OMS Zenica, gdina Kenana Hodžića, biranim riječima pozdravila gđica Merima, ističući značaj koji Vladika ima u međureligskom dijalogu u BiH, te izrazila zahvalnost što svojim primjerom potiče mlade ljude na međusobnu saradnju i stvaralaštvo koje nadilazi vjerske, nacionalne, društvene i bilo koje druge razlike.

Vladika je kroz zanimljive i duhovite priče iz svoje pastirske prakse naglasio koliko je važno proslavljati dar života i radovati mu se svakodnevno, te da je uzvišeno u svojoj vjeri pronaći snagu da stvaramo takve društvene okolnosti u kojima ima prostora za sve, naročito druge i drugačije.
Nakon toga su gosti iz Zenice, od kojih većina nikada ranije nije bila na teritoriju zahumskohercegovačke eparhije, u pratnji svojih domaćina iz trebinjskog Odbora za međureligijsku saradnju, obišli vjerske objekte i druge kulturne spomenike.
Rado su iskoristili priliku da se bliže upoznaju sa načinom života ovog podneblja kroz historiju manastira Tvrdoš i Petropavlovom i uživaju u gostoprimstvu tamošnjih monaha i monahinja.

U kasnim poslijepodnevnim satima napustili su grad otvorenog srca u nadi da će mu se u skorije vrijeme ponovo vratiti.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE