Naslovnica Lokalne Teme Pozitivno Visoko MMS predstavl...

MMS predstavlja: Izložba “WALLS” – mladi kolektiv HAD od štemanja zidova pravi umjetnost

1177
PODIJELI

Festival umjetnosti i kreacije Many Men Show i ove godine, kao i ranijih godina, trudi se da pokaže našim građanima nekoliko pravaca urbane umjetnosti i kreacije, koje su ustvari i bile okosnica ovog festivala tokom svih ovih godina. Nakon dvije godine Graffit art challenge-a organizacioni tim, uz pomoć mladih, visočkih umjetnika odlučio je da urbani MMS umjetnički izražaj podigne na potpuno novi nivo.

Ovog puta predstavljamo posebnu street art tehniku, Wallcut kako je nazivaju umjetnici koji će je po prvi put predstaviti u Visokom.

Naime, kao i svake godine mladi umjetnici koji su od početka saživjeli sa MMS idejom odlučili su da doprinesu ovogodišnjem festival. Riječ je o poznatom trojcu: Muhamed Bešlagić – Hamo, Anel Lepić i Damir Sarač ili skraćeno HAD, a što je nickname mladog visočkog umjetničkog kolektiva.

Specifičnost ovogodišnjeg street arta jeste to što su na ideju o kreiranju ovakvog umjetničkog pokreta u našem gradu članovi HAD kolektiva došli sintezom njihovog prvobitnog opredjeljenja, ujedno i njihovom profesijom, gdje su članovi street artist, arhitekt i akademski slikar, došli su do kreativne vizije stvaranja novog i jedinstvenog umjetničkog izraza.

Radi se, zapravo, o urezivanju (rezanju i štemanju) površine zida, slično radu na površini grafičke ploče visokog i dubokog tiska, gdje odnosima partija odstranjenog i neodstranjenog na zidu stvaraju reljefnu predstavu njihovih dijela.

Njihov rad karakteriše činjenica da ulogu platna dobiva zid, ulogu kista dobiva zidarski alat, a slikarsko vezivo zamjenjuje zidna impregnacija.

Iako oslonjen na tradicionalne metode reljefa, žbukoreza i sgrafitto fresco tehnike, tematika kojom se bavi ovaj umjetnički kolektiv ide u posve drugom pravcu. Revolucionaran i nesebičan umjetnički izraz, iako dalek od vandalizma, u sebi posjeduje dozu bijesa, potrebe za skrivanjem i želju za promjenom. Inspiraciju crpe iz zaboravljenih stvari, njihove šutnje, nadrealizma, prošlosti i melanholije, pretvarajući ih u prikaze ljudskih portreta i figura. Dekonstrukcijom, na svakom novom zidu, žele stvoriti novi život i onda otići od njega. Sa sobom ne nose svoje radove, nego svoje vizije.

Gledajući ovu vrstu tehnike i umjetničkog izraza, mogu se nazvati začetnicima istog na prostorima Balkana, te gledajući konceptualno osmišljavanje napuštenog prostora/studija za rad u kombinaciji sa wallcut tehnikom, prema pisanim podacima, radi se o prvoj izložbi ovog tipa u čitavom svijetu.

Izložba „WALLS“ će se održati u prostorijama bivšeg silosa kompanije Klas d.d. u Visokom, u nedjelju, 09. 07. 2015. godine od 21:30 sati, što je ujedno i prva izložba ovog umjetničkog kolektiva, te će uz to biti i posljednji događaj koji će ovogodišnji festival ponuditi posjetiocima.

Lokacija održavanja Walls izložbe označena je brojem 8 unutar crvenog kvadratića...
Lokacija održavanja Walls izložbe označena je brojem 8 unutar crvenog kvadratića…

Pored recentnih wallcut radova, svi posjetitelji će moći uživati u konceptualno osmišljenoj muzičkoj podlozi, svjetlosnoj postavci, te tematski osmišljenoj koncepciji cjelokupnog prostora, gdje je galerijski i muzejski prostor zamijenjen industrijskim i naizgled napuštenim prostorom. Svi su pozvani!!!

Na naš upit šta za ovaj mladi kolektiv predstavlja MMS, dobili smo sljedeći odgovor:

– Za HAD, Many Men Show festival prestavlja izvrsnu šansu za promociju, umjetnički i svaki drugi izraz. Sami smo bili učesnici ovog festivala prethodnih godina, te sa sobom nosimo pozitivna iskustva. Iznad svega, upoznavanje i druženje sa drugim mladim osobama, podjela ideja, kreativna komunikacija je ipak ono što je iznad svega. Drago nam je da je naša prva izložba u sklopu već navedenog festivala.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.