BiHPolitikaMobilizacija glasača podizanjem nacionalnih tenzija: Kako su povezani Dodikov referendum, Incko i...

Mobilizacija glasača podizanjem nacionalnih tenzija: Kako su povezani Dodikov referendum, Incko i izbori u Austriji?

Priča o najavljenom referendumu u RS-u, ponajviše zahvaljujući posljednjem istupu lidera SDP-a Hrvatske Zorana Milanovića, poprimila je novu dimenziju, koja prevazilazi teze o referendumu kao predizbornoj strategiji Milorada Dodika ili putu ka otcjepljenju RS-a.

Milanovićeva izjava

– Dodik šuruje sa Vučićem, pa se sad to prelama, majke ti mile, na austrijskim predsjedničkim izborima koji se ponavljaju. To su stvari koje se tiču nas. Nekakav desničar tamo iz austrijske provincije nanjušio je da bi mogao dobiti glasove Srba u Austriji, kojima jako dobro zvuči to da se RS otcijepi, da se organizira referendum i tip igra na to. A šta ćemo onda mi? Hoćemo ostaviti Hrvate u državi sa Bošnjacima? Nećemo. Imamo posla s negativcima – dio je Milanovićevog istupa tokom sastanka sa predstavnicima hrvatskih branitelja.

Zanemarujući iznenadnu brigu lidera SDP-a za Hrvatima u BiH, „sasvim slučajno“ izraženu uoči prijevremenih izbora 11. septembra u Hrvatskoj, uzročno-posljedična veza najavljenog referenduma i predsjedničkih izbora u Austriji itekako ima racionalno uporište.

Ponovoljeni izbori za predsjednika Austrije bit će održani 2. oktobra, a borba za prvog čovjeka Austrije će se voditi između desničara Norberta Hofera i liberala Alexandera Van der Bellena. Hofer je našoj javnosti poznat kao zagovornik prava Srba u RS-u na „samoopredjeljenje“, odnosno otcjepljenje tog entiteta od BiH, a tajna nisu ni njegove bliske veze sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom. Motor najavljenog referenduma u manjem bh. entitetu, zakazanog sedmicu uoči izbora u Austriji i lokalnih izbora u BiH, upravo je Dodik, a teza o opravdanosti referenduma i prava na samoopredjeljenje Srba u RS-u jedna je od osnova Hoferove izborne platforme.

Visoki predstavnik Valentin Inzko, također Austrijanac, s druge strane, njegov je deklarirani protivnik, upravo zbog pogleda na teritorijalno uređenje i budućnost BiH, te je na prošlim predsjedničkim izborima održanim u maju podržao Hoferovog rivala Alexandera Van der Bellena. U toj podršci, odnosno težnji da se onemogući Hoferova pobjeda, prepoznaje se pozadina odnosa prema najavljenom referendumu u RS-u, odnosno neuznemiravanju strasti stavljanjem izvan snage odluke o raspisivanju referenduma.

400.000 Srba

Do poveznice između referenduma u RS-u i nacionalnih ocjećanja koja taj referendum nosi sa sobom, te predsjedničkih izbora u Austriji, dolazimo pogledom na demografsku sliku te zemlje. Procjene govore da u Austriji živi oko 400.000 Srba, što predstavlja značajno, pa čak i presudno glasačko tijelo za predsjedničke izbore, uzmemo li u obzir da dobar dio njih ima pravo glasa, a da je razlika između dva predsjednička kandidata u broju glasova izrazito mala. Organiziranjem referenduma u sedmici uoči izbora u Austriji, ali i u BiH, Hofer i Dodik nastoje pridobiti glasove onih koji simpatiziraju ideju o izdvajanju RS-a iz BiH, pa Milanovićeva teorija o povezanosti ova dva naizgled demokratska procesa itekako dobija smisao. A gdje je tu Inzko? Ne talasa previše i ne vuče poteze koje bi mogao, pomalo i zarad izbora u svojoj zemlji, ako je vjerovati Milanoviću.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE