ZDKPolitikaMobing i napad šefa na radnicu u Službi za zapošljavanje ZDK-a

Mobing i napad šefa na radnicu u Službi za zapošljavanje ZDK-a

Više od 70.000 osoba je na evidenciji Službe za zapošljavanje ZDK-a, a među njima bi uskoro mogla biti i uposlenica ove službe. Mejrima Memić-Drino, magistrica ekonomskih nauka i majka dvoje djece, dobila je otkaz ugovora o radu sa odgođenom primjenom, nakon što se oporavi od povreda koje joj je u fizičkom napadu nanio njen pretpostavljeni Anto Perković. Već duže vrijeme međuljudski odnosi u kantonalnoj Službi za zapošljavanje su poremećeni, no zbog pritisaka i mobinga, rijetki su uposlenici spremni o tome javno govoriti.

“U mom otkazu ugovora o radu, koji je dat 20.7., a meni uručen 22.7., stoji da mi se otkazuje ugovor o radu zbog teže povrede radne obaveze te da mi sva prava i obaveze teku do onog momenta dok me nadležni ljekar ne proglasi da sam sposobna za obavljanje poslova”, govori Memić-Drino.

Kulminacija je ovo drame koju ona već nekoliko godina preživljava na radnom mjestu. Sve je počelo, tvrdi, kada je na poziciju načelnika Odjeljenja za ekonomske poslove, umjesto nje, postavljen Anto Perković. Ugovor o radu joj je otkazan sa odgodom, do povratka sa bolovanja zbog povrede koju joj je u fizičkom napadu nanio njen pretpostavljeni.

“Napad se desio u momentu kad nikoga nije bilo u kancelariji osim mene i njega – krilima vrata udario me o štok vrata pri čemu sam zadobila povrede i snažnu reakciju na stres”, objašnjava Memić-Drino.

Slučaj je prijavila policiji i nadležnim inspekcijama. Ranije je zbog, kako tvrdi, brojnih nezakonitosti u radu, uključujući zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, podnijela je krivičnu prijavu protiv čelnih ljudi Službe za zapošljavanje ZDK-a. Direktor Službe Ratko Orlandić odbio je ponudu da komentira ove događaje jer se, kako je rekao u telefonskom razgovoru, radi o pitanjima koja su predmet rada pravosudnih organa.

Narušeni međuljudski odnosi u Službi za zapošljavanje, s akcentom na situaciju u kojoj se našla Mejrima Memić-Drino, bili su tema i reakcije zastupnika u Skupštini ZDK-a.

“Ovo je jedan od slučajeva koji su u nizu i koji se dešavaju u Službi za zapošljavanje. Ja ću svoj mandat, ako treba, samo na ovaj slučaj potrošiti jer narušena su njena su osnovna ljudska prava”, poručuje zastupnica Meldina Ugarak.

U međuvremenu je rukovodstvo ZDK-a reagiralo na Mejrimin zahtjev za hitnu intervenciju uz koji je priložena obimna dokumentacija o nezakonitim radnjama.

“Sve materijale koje smo dobili premijer i ja smo uputili policiji i Tužilaštvu. Mi u ovom trenu možemo to da uradimo”, kazao je Nurdžehan Šahinović, ministar za socijalni rad.

A posla bi trebalo biti i za ovih dana imenovana privremena upravljačka tijela u Službi za zapošljavanje ZDK-a. Naime, stav osnivača – Vlade ZDK-a jeste da se samovolja i bahato ponašanje aktuelnog menadžmenta hitno mora zaustaviti. Mejrimi za to vrijeme ostaje da zaštitu ugroženih prava pokuša osigurati u sudskim postupcima.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE