ZDKPolitikaMobing u Općini Breza prema članu 44. Zakona o radu Federacije BiH

Mobing u Općini Breza prema članu 44. Zakona o radu Federacije BiH

Izdavanjem Naredbe prema kojoj, zaposlenici Općine Breza, od 8. juna dnevnu pauzu isključivo moraju koristiti u prostorijama organa uprave, pod plaštom reformi brezanski načelnik Munib Zaimović i njegovi savjetnici nastavili su vršiti pritiske i mobing nad namještenicima i službenicima ove Općine, a koje je započeo prethodni načelnik Halil Tuzlić, kažu naši dobro obaviješteni izvori iz Breze. U članu 44. Zakona o radu Federacije BiH, precizirano je da svaki radnik koji radi duže od šest sati dnevno, ima pravo na odmor u trajanju od najmanje 30 minuta, dok nigdje nije naznačeno na koji način i gdje će ga provesti.

U zgradi Općine Breza ne postoje kantina, restoran niti aparat za kafu, pa su u mandatima prethodnih načelnika uposleni pauzu isključivo koristili kako bi otišli do obližnjih pekara, restorana, kafića i doručkovali. Komentirajući rad prethodnog načelnika, Halila Tuzlića, Munib Zaimović je u nekoliko navrata tokom predizborne kampanje izjavljivao da Halil Tuzlić ne vrši svoju funkciju u skladu sa nadležnostima te da, pored ostalog, Halil Tuzlić prijeti i vrši mobing nad zaposlenicima Općine. Iako je kao najveće probleme lokalne administracije, načelnik Munib Zaimović izdvajao veliku nezaposlenost mladih i školovanih sugrađana, interesantna je činjenica da su među prvim zaposlenim osobama u Općinskoj upravi tokom novog mandata bili viječnici koji podržavaju rad načelnika Zaimovića.

Dok se vodi „tihi rat“ između novog načelnika, njegovih zaposlenika i prethodne vlasti, građani se glasno pitaju kad će se aktuelna vlast početi baviti značajnim pitanjima i koliko će još vremena proći dok se politikanstvo ne zamijeni radom i obavezama prema narodu koji ih je birao.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE