BiHPolitikaMogherini će izvijestiti Vijeće za vanjske poslove o posjeti zapadnom Balkanu

Mogherini će izvijestiti Vijeće za vanjske poslove o posjeti zapadnom Balkanu

Visoka predstavnica Evropske unije za sigurnosnu i vanjsku politiku Federica Mogherini izvijestit će danas šefove diplomatija zemalja Evropske unije o posjeti regionu zapadnog Balkana prošle sedmice.

– Upravo sam se vratila iz posjete cijelom regionu. Izvijestit ću ministre o ovoj posjeti, a kasnije tokom sedmice i premijere država članica o situaciji koja je napeta, prepuna internih, regionalnih ali i globalniih izazova – kazala je Mogherini novinarima  uoči početka sastanka Vijeća za vanjske poslove.

Međutim, dodala je da je to region koji ima u sebi kapacitet, snagu da odgovori na ove izazove, pod uvjetom da je tu prisutan kredibilitet procesa evropskih integracija.

– I to je naš dio posla – navela je.

– Tako da očekujem da danas, zajedno s Evropskim vijećem kasnije ove sedmice izrazimo snažnu i jasnu posvećenost zapadnom Balkanu, u smislu kredibilne perspektive evropskih integracija – kazala je Mogherini koja je u sklopu posjete regionu u subotu boravila u Sarajevu.

visoko.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE