SvijetMogherini pozvala Trumpa da ne prekida finansiranje UN-a

Mogherini pozvala Trumpa da ne prekida finansiranje UN-a

Ona je istakla da je rad tih agencija nekada važniji za mir i sigurnost nego što je to izdvajanje sredstava za odbranu. Američki predsjednik Donald Trump najavio je smanjenje američkog doprinosa za UN i njegova tijela te za mirovne operacije tvrdeći da Amerikanci plaćaju previše, a da ostale zemlje ne daju svoj dio.

– Bit ću veoma jasna i direktno reći našim američkim prijateljima. Od suštinske važnosti je da svi nastavimo ulagati u rad ovih agencija – rekla je Mogherini.

Prema njenim riječima, doprinos Evropske unije iznosi i do polovice ukupnih budžeta tih agencija.

Mogherini je, također, od Trumpa zatražila da ostane pri globalnom sporazumu za borbu protiv klimatskih promjena. Trump je ranije rekao da će povući potpis SAD-a.

– Klimatske promjene su stvarne i već sada utječu da naše okruženje. Sve je povezano i zato vjerujemo da će SAD ostati predane Pariskom sporazumu – navela je šefica diplomatije EU koja je govorila pred Vijećem sigurnosti UN.

Ona će se, kako je najavljeno, susresti i za visokim zvaničnicima američke administracije.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE