SvijetEvropaMogherini se sastala s Tačijem i Mustafom

Mogherini se sastala s Tačijem i Mustafom

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini sastankom s kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem započela je posjetu Kosovu.

Mogherini je danas u Prištini izjavila je da je posljednji trenutak da Kosovo ratificira sporazum o demarkaciji granične linije s Crnom Gorom, što je jedini preostali uvjet za liberalizaciju viza za građane Kosova.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Kosova Isom Mustafom, Mogherini rekla je da je sada liberalizacija viza u rukama institucija Kosova.

“Prijedlog Evropske komisije koji smo predstavili ovdje u maju prošle godine je bio veoma jasan  –  dva su uvjeta koje treba ispuniti prije nego što dođe do liberalizacije viznog režima – da Kosovo poboljša borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Tu je bilo napretka. Drugi uvjet je ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice s Crnom Gorom i tu, nažalost, nije bilo napretka”, kazala je Federica Mogherini.

Ona je rekla da je posljednje vrijeme da Kosovo ratificira sporazum o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, što treba da deblokira liberalizaciju viza za građane Kosova.

“Mi smo za to spremni i sada ostaje na parlamentu ove države da preduzme mjere… Političke parije, politički lideri i političke snage, parlamentarne grupe imaju odgovornost da prevaziđu političke rasprave i da zajedno, konstruktivno traže i pronađu put i način kako da zemlja ide naprijed. Vjerujem da će političke partije iznaći put da se pomire i da ratificiraju ovaj sporazum u Skupštini”, kazala je Mogherini.

Visoka predstavnica EU-a rekla je da narod Kosova zaslužuje liberalizaciju viza i da vjeruje da građani ne zaslužuju nedostatak političkog konsenzusa za korak naprijed ka EU.

“Veoma je značajno da Kosovo, ali i region, odlučno nastavi puta ka EU”, rekla je Mogherini i dodala da je to investicija u stabilnost i sigurnost.

“Značajni koraci koji su postignuti prošle godine u regionu, ali i na Kosovu, pokazuju da su promjene moguće i da ima napretka… Složili smo se da dijalog nema alternativu. Zahvalila sam se premijeru i predsjedniku zbog pristupa koji imaju prema dijalogu”, rekla je Federica Mogherini.

Ona je dodala da garantira svoju i podršku EU-a u ostvarivanju do sada postignutih sporazuma.

Premijer Kosova Isa Mustafa rekao je da je Federici Mogherini prenio nepokolebljivo opredjeljenje Vlade i građana Kosova za evropski put i da Kosovo vidi svoju budućnost u porodici zemalja EU-a, kao zemlja članica EU-a.

Prema njemu, Kosovo je veoma angažovano na primjeni Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju, evropskim reformama i da su i dalje prioriteti pravna država, ekonomski razvoj, konkurentnost tržišta, povećanje kvaliteta socijalnih usluga, obrazovanje, zapošljavanje.

“Mi dijalog sa susjednim zemljama vidimo kao nezamjenljivu alternativu za normalizaciju naših odnosa i za rješavanje svih otvorenih pitanja”, kazao je kosovski premijer.

Mustafa je rekao da je Kosovo spremno da nastavi dijalog sa Srbijom za normalizaciju odnosa i za unapređenje procesa, kako na Balkanu, tako i u Evropi uprkos protivljenjima opozicije.

Tokom poslijepodneva Mogherini dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Predviđeni su sastanci s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajućim Vijeća ministara i njegovim zamjenicima, te ministrom vanjskih poslova BiH. Naknadno je najavljeno i da će se s njom susreti predsjednik Republike Srpske Milorad.

Ranije je rečeno da Mogherini donosi važne poruke za BiH, a to je da su joj vrata Evropske unije otvorena, ali i da će od dinamike ispunjavanja uvjeta ovisiti i brzina pristupanja Uniji.

visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE