PreporukaLikeMoonlight osvojio najviše Spirit filmskih nagrada

Moonlight osvojio najviše Spirit filmskih nagrada

Film ‘Moonlight’ Barryja Jenkinsa osvojio je šest priznanja, uključujući za najbolji dugometražni film, na dodjeli Nezavisnih nagrada Spirit sinoć u Kaliforniji.

Jenkinsov film o odrastanju osvojio je svaku nagradu za koju je bio nominovan na 32. izdanju Nezavisnih nagrada Spirit, održanom dan uoči ceremonije dodjele Oskara. Film je, između ostalog, dobio nagradu za režiju, scenarij, kameru i montažu.

Dobio je nagradu ‘Robert Altman’ za ukupnu filmsku glumačku postavu.

“Mislim da Moonlight postoji zbog svoje inkluzivnosti”, rekao je Jenkins u izjavi okružen svojim afroameričkim glumcima i producentima.

Na opuštenoj ceremoniji održanoj jučer u Santa Monici često je bilo politički obojenih izjava. Glumac Casey Affleck, koji je osvojio nagradu za najboljeg glumca za film ‘Manchester by the Sea’, nosio je majicu s riječju ‘ljubav’ na arapskom.

“Politika ove administracije je odvratna i neće trajati”, rekao je Affleck kada je primao nagradu. Iza scene govorio je o ‘bujici zastrašujućih vijesti koje svakodnevno dolaze iz Washingtona”.

Neki filmovi sa najviše nominacija za Oskara nisu konkurisali za nagrade Spirit, gdje mogu da uđu u konkurenciju samo filmovi koji su koštali 20 miliona dolara i manje, tako da je diskvalifikovan favorit za Oskara ‘La La Land’.

Međutim, ove nagrade su dobra najava za Oskara – posljednja tri dobitnika za najbolji film na nagradama Spirit osvojili su i Oskara za najbolji film, a to su ‘Spotlight’, ‘Birdman’ i ‘12 Years a Slave’.

Za najbolju glumicu nagrađena je  Isabelle Huppert za film ‘Ona’.

Za najbolji prvi dugometražni film i najbolji prvi scenarij nagrađen je film ‘The Witch’ Robert Eggersa.

Najbolji dokumentarni film je ‘O.J.: Made in America’, a najbolji film na stranom jeziku je ‘Toni Erdmann’ Maren Ade.

Nagrada ‘Cassavetes’ za najbolji dugometražni film napravljen za manje od 500.000 dolara dodijeljena je korejskoj drami o gej imigrantima ‘Spa Night’ Andrewa Ahna.

visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE