Moštranski kraj drži ključ izbora i ključni je faktor za izbor novog načelnika

722

Opšte je mišljenje da “Čaršija” više nikad neće “prevariti” glasače sa “Sela” i da im neće kao za prošle Lokalne izbore prodati patetičnu šarenu lažu zasnovanu na naciji, hidžabu kao brendu i niskim vjerskim emocijama. Popušili su tu foru jednom i vjerovatno neće nikad više, jer period koji je uslijedio i koji je na svu sreću iza nas pokazao je da je sva predizborna priča kao i sva obećanja iz tog perioda nisu ništa drugo do šarena laža i prevara za glupe i naivne.

Ako studioznije pogledamo cifre možemo jasno vidjeti da moštranski kraj drži ključ cijele izborne igre u Visokom. Razlog je prost. Najmnogoljdniji su i uz malo glasačke discipline mogu sami da kreiraju političku sliku Visokog onako kako njima i njihovim intresima najviše odgovara. Vješto su ih nasamarili na prošlim izborima. Mudriji od njih podvalili su im čak četiri kandidata za načelnika sa moštranskog kraja (Kemal Mušinbegović, Munib Alibegović, Jasmin Dlakić, Dženana Dervišbegović) koji su zajedno osvojili 10.345 glasova što je za 4.431 glas više nego je osvojila Amra Babić kao kandidat SDA. Da su Moštrani bili malo pametniji i mudriji i umjesto četiri imali samo jednog svog kandidata sasvim je jasno i neupitno da bi imali i načelnika sa svog kraja što je uostalom bio slučaj u periodu 2004-2012.godina kada je tadašnje rukovodstvo OO SDA Visoko imalo na umu statističke podatke o tome sa kojeg kraja dolazi najviše birača kao što su vješto koristili i isprobano dokazani recept podjele na selo i grad.

Na prošlim Lokalnim izborima registrovanih birača je bilo 33.420, na izbore je izašlo i glasalo (kada je u pitanju glasanje za načelnika) 19.910 birača. Ako moštranskim krajem smatramo sve od Vitexa do Dobrinja, kao što gračaničkim smatramo sve od Arnautovića do Podvinaca recimo da onda imamo matematički pokazatelj da je na tom području registrovano 11.368 birača od kojih je glasalo nešto više od pola, tačnije 6.568, a što je opet više od onih 5.914 glasova koliko je dobila Amra Babić. Dakle, hipotetički Moštre je moglo izglasati načelnika kojeg god je željelo da im ne treba niti jedan jedini glas iz ostalih dijelova općine. Neko mudar svjestan toga podvalio je Moštranima čak četiri kanditata i tako ih potpuno razvodnio i razbio kao biračko tijelo. Svjesni ovih nepobitnih statističkih podataka očekivati je da sličnu grešku ne ponove na izborima ove godine, a stranka koja ponudi najboljeg kandidata sa ovog kraja može očekivati i pobjedu uz prethodni kvalitetni dogovor između predsjednika svih stranaka i raspodjelu izbornog plijena nakon izbora.

Nasuprot ovim statističkim podacima stoji tzv. 9.549 “čaršijskih” registrovanih birača, od kojih je prije četiri godine glasalo 5.312, a što u usporedbi sa 19.910 glasova koji su odlučivali o načelniku gotovo da ne znači ništa.