ZDKPolitikaMože li se visočki SBB okoristiti koalicijom sa SDA i izlaskom iz...

Može li se visočki SBB okoristiti koalicijom sa SDA i izlaskom iz vlasti DF-a u ZDK?

Vlast u Zeničko-dobojskom kantonu trenutno predvode SDA i DF. Hoće li biti prekompozicija u ovom kantonu? I pozicija i opozicija su u iščekivanju signala iz centrala stranaka.

„Vlast na području ZEDO kantona je stabilna dobro funkcioniše. Ne bi trebalo ništa mijenjati međutim, ako dobijemo smjernice mi ćemo vrlo brzo to ispoštovati.„- Ibrahim Plančić, šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini ZDK

„Pozicija DF-a u ZDK ostaje ista. Mi ostajemo participirati u vlasti sve dok se ne stvori nova kantonalna većina koja će odrediti drugačije mi utome nećemo biti nikakva prepreka.„ – Faruk Hodžić, šef Kluba zastupnika DF Željko Komšić u Skupštini ZDK

U ZDK u slučaju prestrojavanja, veći dio sadašnje opozicije postao bi dio vladajuće parlamentarne većine koju bi činili 25 zastupnika.

„Mi nemamo nikakva upustva sa nama niko na ovom nivou nije razgovarao. Stranka za BiH u oba mandata je u opoziciji i tako djeluje do daljnega.„- stav je predstavnika SBiH.

„Od momenta do momenta ono što smo mislili da je dobro podržali smo,ono što nije kritikovalai smo i buduce ćemo tako raditi.„ – kaže Senad Trako iz BPS-a.

Trenutno u Vladi ZDK tri ministarstva pripadaju DF-u koji ima i pet poslanika u Skupštini ZDK. Hajrudin Žilić je ministar Ministarstva unutrašnjih poslova, Goran Bulajić je ministar Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, dok je Bojan Gvozdenović ministar Ministarstva zdravstva.

U Skupštini ZDK SDA ima 11 zastupnika, što sa 8 iz redova SBB -a je sasvim dovoljno da imaju stabilnu većinu u odnosu na preostalih 16 zastupnika koji im i nisu potrebni.

Ukoliko dođe do smjene ministara iz redova DF-a ostaje da vidimo da li će Visoko kao SBB izborna jedinica sa odličnim izbornim rezultatom sa prošlih izbora dobiti neko od ministarskih mjesta.

 

 

 

 

 

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE