ZDKMunib Zaimović: Rudnik i Breza su jedno

Munib Zaimović: Rudnik i Breza su jedno

Munib Zaimović, načelnik Breze, kaže kako će oformiti općinsku službu za razvoj, te da slijedi restrukturiranje i stabilizacija javnih preduzeća.

Kakvi su prvi utisci nakon što ste preuzeli funkciju načelnika Općine Breza?

– Očekivao sam tešku i složenu situaciju. Naravno, ne u ovolikoj mjeri. Nakon mjesec smo napravili primopredajni zapisnik. Detektovali smo stanje što se tiče lokalnog organa uprave i javnih preduzeća kojima je osnivač Općina. Generalna karakteristika je da ima viška zaposlenih, da je bilo netransparentno zapošljavanje, da su finansijski tokovi negativni, te da se prave gubitak, budžetski deficit. Ali, svjesni smo situacije. Poduzeli smo određene korake. Mora se uraditi reorganizacija lokalne uprave da bismo je prilagodili sadašnjem vremenu. Pripremamo odluku o tome. Namjera nam je formirati tim za razvoj, možda čak i općinsku službu.

  • Fakture dolaze

S druge strane, moraju se uraditi restrukturiranje i stabilizacija javnih preduzeća. Pošto je komunikacija između Općine i pojedinih ministarstava na državnom, federalnom i kantonalnom nivou, te razvojnih agencija na neki način zamrznuta, mi smo napravili puno konekcija u posljednje vrijeme. Pokušali smo vratiti povjerenje tih institucija prema Općini Breza. Dosta je bilo projekata gdje su nenamjenski trošene pare. Dolaze nam stalno fakture. Pokušavamo plaćati fakture i nastavljati projekte. Za regionalni put R-444 koji prolazi kroz Brezu u protekle četiri godine nismo, maltene, ništa dobili.

Sada smo dobili obećanja da će u 2017. biti dodijeljeno za rekonstrukciju puta oko 400.000 KM. Pokrenute su aktivnosti da uradimo strateški program lokalnog razvoja koji je osnova za pristup određenim razvojnim agencijama. Prošli je istekao 2011. godine. Puno smo radili na analizi i realizaciji budžeta. Napravili smo rebalans budžeta za 2016. i imamo Odluku o privremenom finansiranju. Znamo da ima budžetskog deficita, da ima puno dugovanja. Sreća je da imamo stabilnu većinu u Vijeću, da su formirane osnovne komisije. Implementirali smo izbore i na nama je, pošto imamo puno posla, da zasučemo rukave. Moramo uraditi izmjene i dopune Prostornog plana koji je vraćen iz Ministarstva. Moramo izraditi regulacione planove centra, užeg gradskog jezgra, Regulacioni plan Haldija, Regulacioni plan Hlasno.

Dakle, ima prostora da se nešto i uradi?

– Zasigurno ima prostora da se uradi puno toga. Analizirajući stanje, vidjeli smo da je lokalna uprava nekako bila fokusirana na jednog čovjeka. Ja sam dao ovlaštenja svojim pomoćnicima, prenio ovlaštenja, ukazao im na potrebu komunikacije sa građanima jer ljudi su željni informacija. Nastojimo i kroz našu web stranicu i kroz informacije u medijima da ih upoznamo o tome što radimo, da bude transparentno to što radimo. Ima šanse za poboljšanje, samo nam treba vremena. Koalicija iz koje ja dolazim (SBB-SDA, op.a.) dala mo je rok od godinu da se stabilizira stanje. Nastojimo da stvorimo uslove da se otvorimo prema građanima, jer smo mi servis građana. Održao sam sastanke sa Udruženjem privrednika Breze i bilo im je čudno da nakon četiri godine mogu ponovo razgovarati sa načelnikom Breze. Čak smo i na jednom sajmu imali zajednički štand. Želimo od privrednika čuti mišljenja, tražimo da nam daju ideje šta se može učiniti. Mi možemo da stabiliziramo budžet, da stabiliziramo stanje u Općini. Ukupne obaveze Općine koje smo zatekli su 2,2 miliona KM, od čega su 1,07 miliona obaveze prema dobavljačima. Planirani budžet za 2016. je bio 5,01 miliona KM, što je nerealno, jer je realni budžet u prethodnom periodu bio 4,1-4,2 miliona KM. Napravili smo zato rebalans za 2016.

Bilo je velikih problema sa pitkom vodom u Brezi. Šta se može učiniti da se taj problem konačno riješi?

– Postoje tri projekta vodosnabdijevanja koji su u završnoj fazi. To su plato Hrasno i selo Slivno, zatim selo Trtorići, te sela Bukovik i Opreča. Postoje određeni problemi oko tehničkog prijema. Imamo obezbijeđena sredstva. Mjesna zajednica Župča ima stari kancerogeni vodovod od prije 40 godina. Imamo projekat kojim pokušavamo preko slovenačke vlade da dođemo do finansijskih sredstava da ga realizujemo. Pokušaćemo izvršiti rekonstrukciju, a vidjećemo da li će to biti u fazama ili odjednom. Kad to uradimo, ostaje nam rekonstrukcija sekundarne mreže koja je stara stotinu godina, a gubi se dosta vode. Treba nam jedan vod dužine 2,8 kilometara do Križa, i kad to uradimo za dvije godine, imat ćemo kompletno pokrivenu općinu Breza pitkom vodom.

Šta je sa sportskim objektima?

– Planiramo dovršetak sale. Ona se pravi već 15 godina. Imamo salu, kino, bazen, stadion, salu Partizan. Formiraćemo jedno javno preduzeće, javnu ustanovu koja će biti po modelu kulturno-sportskog centra, u koje ćemo prebaciti ljude iz Općine ili javnih preduzeća kojih imamo viška. Cilj nam je da ti objekti zarađuju novac. Možda će biti i sistem koncesija ili javno-privatnog partnerstva. Kada je u pitanju sport, može se reći da je malo zamro u Brezi.

Omladinski pogoni

Imali smo devijacije i u tom pogledu. Neki klubovi, poput Rudara, koji je jedan od najstarijih u bivšoj Jugoslaviji, dobijali su po hiljadu maraka iz općinskog budžeta. A neki klubovi koji su tek nastali dobijali su daleko više novca. Očito da se radi o nekim netransparentnim trošenjima. Sva sportska udruženja, nevladine organizacije, klubovi sa završnim računima, sa programom, sa pravdanjem sredstava, dakle oni koji rade normalno, moći će aplicirati za sredstva u budžetu. Naravno, neće biti finansiran profesionalni sport, već omladinski pogoni. Suština je da mladi treniraju, da imaju opremu, da imaju stipendije i karte za putovanje u mjesta gdje eventualno studiraju. Bio sam nekad u upravi fudbalskog i odbojkaškog kluba i 70 posto mladih koji su bili tada u klubovima su završavali fakultete. Imali su opremu, trenerke, sendviče, sok, 100-200 maraka hranarine… Insistiraćemo na omasovljenju sporta i što više mladih uključenih u sport.

Rudnik mrkog uglja je žila kucavica Breze.

– Rudnik i Breza su jedno. U principu, sve što vidite u Brezi, bilo koji komad zemlje, sve je rudničko. Mislim da su blizina Sarajeva, cesta, pruga – prednosti Breze. Završetkom razvojno-planskih projekata stvorićemo pretpostavke da se zaposli određeni broj ljudi, da se stvara nova vrijednost. Postoje već neka ulaganja. Imamo indijsko-arapski kapital, gdje je uloženo pet miliona u jedan površinski kop. Radi se o krečnjaku. Namjeravaju otvoriti i fabriku. Mislim da će u januaru biti završen regulacioni plan centra Breze.

 

Visoko.co.ba/Oslobodjenje.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE